Rizoto na tři způsoby

Pochutnáte si rádi na krémovém italském rizotu? Při jeho přípravě se spolehněte na kulatozrnnou rýži a tradiční přípravu v pánvi. Vyberte si z našich receptů.

Rizoto se sušenými houbami

  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 50 g předem namočených sušených hub
  • 1 l vývaru
  • olivový olej
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • parmazán
  • máslo
  • sůl, pepř

 

V hlubší pánvi na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nadrobno pokrájený česnek a ještě krátce vše opečte. Přidejte propláchnutou rýži a houby a vše zalijte částí horkého vývaru tak, aby byla rýže ponořená. Jakmile se vývar odpaří, přilijte další naběračku. Postup opakujte, dokud není rýže uvařená, trvá to asi 20 minut. Pak pánev odstavte a vmíchejte kousek másla a pár lžic nastrouhaného parmazánu. Vše ještě lehce promíchejte, podle chuti dosolte a opepřete a podávejte.

 

 

Houbové rizoto s červenou řepou

 

  • 4–5 menších kusů červené řepy
  • 1 šálek čerstvých hub (např. žampionů)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1–2 stroužky česneku
  • 250 ml bílého vína
  • 1,5 šálku kulatozrnné rýže
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř

 

 

Řepu uvařte nebo upečte zabalenou v alobalu v troubě, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Houby očistěte a nakrájejte. Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte houby a nasekaný česnek, osolte a asi 10 minut restujte do změknutí. Pak vsypte rýži, a dobře promíchejte. Přilijte bílé víno a znovu chvíli míchejte, dokud se nevsákne do rýže. Poté přidejte část vývaru a opět za stálého míchání nechte vsáknout. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. Po 10 minutách přidejte řepu a vařte ještě asi 10 minut, dokud není rýže měkká. Podle chuti osolte, opepřete a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte máslo a můžete podávat.

 

 

Rajčatové rizoto

 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • cukr podle chuti
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • parmazán
  • čerstvá bazalka
  • 2 lžíce másla

 

 

Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte rýži, promíchejte a trochu podlijte horkým zeleninovým vývarem. Nechte chvíli vařit a když se tekutina odpaří, přidejte pokrájená rajčata a rajčatový protlak. Opět zalijte vývarem, zamíchejte, podle chuti přislaďte, nechte dusit a po vyvaření tekutiny vývar opět přilijte. Takto pokračujte, dokud není rýže měkká (celkem asi 20 minut). Ke konci dušení přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky, osolte a opepřete. Vmíchejte máslo a už nevařte. Rizoto podávejte posypané čerstvým parmazánem.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek

3 tipy pro DIY venkovní posezení

3 tipy pro DIY venkovní posezení

Venkovní sezóna je v plném proudu a nabízí možnost posezení na zahradě či terase. Nemusíte ale utratit spoustu peněz za nový zahradní nábytek. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ho levně a svépomocí vyrobit nebo zrenovovat a dopřát si příjemné chvíle relaxace.

Celý článek