![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2018/07/Image000-30-740x1073.jpg)
Řimbaba obecná
Starodávná bylina, oceňovaná už ve středověku za schopnost „léčit melancholii a bolesti a bodání v hlavě“. V současné době se lékaři opět zabývají možnostmi, jak ji využít při léčbě migrény. Pokud na tuto nepříjemnou potíž také trpíte, můžete ji také vyzkoušet.
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image005-25-740x1110.jpg)
Silně aromatická trvalka s přímou, větvenou a hranatou lodyhou. Dorůstá výšky až 1 metr. Listy má žlutozelené, členěné do několika menších oblých lístků. Uprostřed léta vytváří hustá květenství malých bílých úborů s výrazným žlutým terčem.
Pěstování:
Vysévejte na jaře nebo na podzim, výsev vyjednoťte do sponu 30 cm. Můžete ji pěstovat i v bytě.
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image002-31-740x494.jpg)
Užívané části:
Listy, květy.
Konzervování:
Listy a květy se suší.
Pro ozdobu:
Květy se přidávají jako barevná přísada do vonných směsí potpourri.
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image001-30-740x494.jpg)
V domácnosti:
Listy – odvar nebo výluh se hodí jako slabý dezinfekční prostředek. Sušené listy v sáčku odpuzují moly.
V kosmetice:
Listy – Výluh se používá jako pleťová voda k odstranění pih a skvrn na kůži.
Pro léčení:
Proti migréně jezte 3–5 řimbabových listů mezi krajíčky chleba.
Zlepšuje spánek, ulevuje při artróze.
Výluh působí jako mírné sedativum a pomáhá při nechutenství. Zmírňuje svalové křeče.
Jak využít řimbabu
Udělejte si domácí řimbabovou tinkturu nebo třeba pleťové mléko.
Pozor!
Při pojídání čerstvých lístků mohou vzniknout v ústech vřídky. Doporučuje se listy napřed usmažit. Řimbabu by neměli užívat lidé, kteří berou léky na ředění krve, a těhotné ženy.
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image003-29-740x1274.jpg)
Tinktura z řimbaby
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image003-29-740x1274.jpg)
Čerstvou nať řimbaby nakrájejte nadrobno a naplňte jí velkou zavařovací sklenici asi do jedné pětiny. Skleněná nádoba nesmí být tmavá. Nať zalijte 65% lihem (či vodkou apod.) po hrdlo a nechte čtrnáct dní vyluhovat. Může být i na slunci. Denně protřepávejte. Po čtrnácti dnech přefiltrujte a tinkturu naplňte do menších lahviček.
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image006-22-740x629.jpg)
Řimbabový čaj
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image006-22-740x629.jpg)
Povařte 30 g čerstvých listů řimbaby v 50 ml vody, zakryjte, nechte 10 minut louhovat a sceďte. Ochucený medem nebo cukrem (případně citronem) pijte 1 šálek denně.
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image004-28-740x494.jpg)
Řimbabové pleťové mléko
![](/wp-content/uploads/2018/07/Image004-28-740x494.jpg)
1 plná hrst listů řimbaby, 300ml mléka
Listy zalijte mlékem a povařte v malém hrnci 20 minut. Nechte vychladnout a slijte přes síto do skleničky. Uchovávejte v chladničce. Zesvětluje skvrny a pihy na pokožce, hodí se i pro suchou pleť.