Pro zdravé srdce

Květák a brokolice

Pečený marinovaný květák

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 2 menší květáky
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Syrový omytý květák rozeberte na růžičky, dejte do mísy a přidejte všechny zbývající ingredience. Promíchejte, aby byl květák dobře obalený. Rozložte ho na plech potažený pečicím papírem.

2 Pečte asi 30 minut, dokud není květák měkký.

 

 

 

 

 

Květákové pyré

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 1 květák
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • čerstvá zelená petrželka

 

1 Květák rozdělte na růžičky a vařte v zeleninovém vývaru doměkka asi 10–15 minut. Květák slije, ale vývar nevylévejte. Horký květák společně s máslem a smetanou rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Přidejte zeleninový vývar podle požadované konzistence a dochuťte solí a pepřem.

2 Pyré podávejte jako přílohu k masu či rybě, posypané strouhaným parmazánem a nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Květák se sýrovou omáčkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2

  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 240 ml mléka
  • 170 g sýra čedar
  • sůl, pepř

 

1 Květák uvařte v osolené vodě doměkka. Z másla a mouky připravte na pánvi jíšku. Vmíchejte mléko a povařte asi 3 minuty. Nakonec přisypte sýr a za stálého míchání ještě asi 3 minuty povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Uvařený květák rozeberte na růžičky a podávejte politý sýrovou omáčkou.

 

 

 

Zapečený květák

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla 1 větší květák
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
  • 200 g sýra gouda

 

1 Květák předvařte do poloměkka. Na másle osmahněte mouku a připravte tak světlou jíšku, přimíchejte mléko a nechte povařit na hladkou krémovou omáčku. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti omáčku osolte a opepřete

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Rozložte do ní předvařený květák rozebraný na růžičky a zalijte ho připravenou omáčkou. Pečte asi 20 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek