Pro zdravé srdce

Květák a brokolice

Pečený marinovaný květák

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 2 menší květáky
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Syrový omytý květák rozeberte na růžičky, dejte do mísy a přidejte všechny zbývající ingredience. Promíchejte, aby byl květák dobře obalený. Rozložte ho na plech potažený pečicím papírem.

2 Pečte asi 30 minut, dokud není květák měkký.

 

 

 

 

 

Květákové pyré

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 1 květák
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • čerstvá zelená petrželka

 

1 Květák rozdělte na růžičky a vařte v zeleninovém vývaru doměkka asi 10–15 minut. Květák slije, ale vývar nevylévejte. Horký květák společně s máslem a smetanou rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Přidejte zeleninový vývar podle požadované konzistence a dochuťte solí a pepřem.

2 Pyré podávejte jako přílohu k masu či rybě, posypané strouhaným parmazánem a nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Květák se sýrovou omáčkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2

  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 240 ml mléka
  • 170 g sýra čedar
  • sůl, pepř

 

1 Květák uvařte v osolené vodě doměkka. Z másla a mouky připravte na pánvi jíšku. Vmíchejte mléko a povařte asi 3 minuty. Nakonec přisypte sýr a za stálého míchání ještě asi 3 minuty povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Uvařený květák rozeberte na růžičky a podávejte politý sýrovou omáčkou.

 

 

 

Zapečený květák

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla 1 větší květák
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
  • 200 g sýra gouda

 

1 Květák předvařte do poloměkka. Na másle osmahněte mouku a připravte tak světlou jíšku, přimíchejte mléko a nechte povařit na hladkou krémovou omáčku. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti omáčku osolte a opepřete

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Rozložte do ní předvařený květák rozebraný na růžičky a zalijte ho připravenou omáčkou. Pečte asi 20 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Ozdobná koule s tújí

Ozdobná koule s tújí

Nevíte, co s ostříhanými větvičkami tújí? Použijte je k výrobě této jednoduché dekorace. Budete ji mít hotovou za chvilku a může vám zdobit stůl celou zimu.

Celý článek

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Brambory na slano i na sladko

Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…