Přírodní pomocníci – pro lepší imunitu

První pomoc při nachlazení nebo únavě? Bylinky! Používat je však můžete i jako prevenci pro zlepšení imunity v zimním období. Řadu z nich si můžete vypěstovat nebo natrhat sami.

Třapatka nachová

(Echinacea purpurea)

Této vytrvalé léčivce se na zahradách daří, třebaže pochází z amerického kontinentu. Využívá se z ní kvetoucí nať, která se trhá nejčastěji na počátku prázdnin, vhodný čas poznáte podle vyklenutého květního lůžka. Anebo kořeny – sklízejí se na podzim, kdy se do nich přemístí nejvíc zásobních látek. Užívají se buď čerstvé, nebo sušené, vždy se ale musejí velmi dobře očistit. Pozor, tato léčivka se nikdy nesuší, látky jsou účinné jen v čerstvém stavu. Čaj si tedy můžete připravit pouze v sezoně, kořen se nakládá do padesátiprocentního lihu a nechává se několik týdnů louhovat.

Pěstování: Léčivé účinky nemají zahradní kultivary, ale jen botanické druhy – třapatka nachová (E. purpurea) nebo třapatka bledá (E. pallida). Jde o prérijní rostlinu, proto potřebuje slunné místo s mírně vlhkou půdou. Jestliže chcete sklízet kořeny, pěstujte třapatku na samostatném záhonu, abyste při jejím vyrývání nepoškodili okolní květiny.

Využití: Echinaceové kapky se používají především jako podpůrný a osvědčený prostředek pro prevenci nebo i zastavení chřipky a nachlazení. Vyrábějí se buď z kořenů třapatky bledé, které však lze vyrýpávat až po třech letech, nebo – a to je častější – z kvetoucí nati třapatky nachové.

 

Černucha setá

(Nigella sativa)

 

Černucha je známá jako květina vhodná pro suchou vazbu. V zahraničí se ale využívají také její semena, která se prodávají pod názvem černý kmín. Pomáhají nejen zlepšit imunitu, ale užívají se i jako prostředek pro vyrovnání duševních problémů, například při syndromu vyhoření, apatii nebo depresích.

Pěstování: Vhodná je pro ni propustná a záhřevná půda. Černuchu vysévejte v dubnu přímo na záhony, po týdnu výsev zopakujte, aby rostliny nakvétaly postupně. Protože semena samovolně vypadávají, porost by neměl být moc hustý, abyste se vám lépe sbírala.

Využití: Z černého kmínu se vaří odvar, vyrábí prášek nebo za studena lisovaný olej. V domácích podmínkách lze semena používat celá i drcená v hmoždíři a posypat jimi kaši nebo pečivo. Využijete ho však i v kuchyni, a to při pečení chleba, vepřového, drůbežího a hovězího masa. Hodí se i na ryby.

 

Kustovnice čínská, goji

(Lycium chinense)

 

Protáhlé červené bobule jsou známy v Číně jako elixír mládí či ovoce nesmrtelnosti. Mají silné antioxidační účinky podporující imunitu, zlepšující paměť a zpomalující stárnutí.

Pěstování: Pěstuje se jako malý ovocný keř, velmi vhodný je tvar na kmínku. Plně odolává mrazu. Pravidelně ho prosvětlujte, mnoho dlouhých výhonů snižuje velikost sklizně. Hodí se pro něj místo s kyprou humózní půdou a dostatkem vláhy.

Využití: Dozrálé plody se nejčastěji suší a přidávají se do snídaňových obilných směsí či jogurtů nebo se čerstvé zpracovávají na vylisovanou šťávu, smoothie nebo sirup. Lze z nich připravit i odvar.

 

Všehoj ženšenový, ženšen pravý

(Panax ginseng)

 

Ženšenový kořen je opředen mýty a legendami, které z něj udělaly elixír života či rostlinu štěstí. Zmínky o jeho používání jsou staré pět tisíc let. Bylina posiluje přirozenou odolnost organismu, pomáhá při stresu, rekonvalescenci, zlepšuje schopnost soustředění a výkonnost. Ženšen pravý poznáte podle typických pětičetných listů. Desítky drobných květů jsou seskupeny do okolíku na až padesáticentimetrovém středovém výhonu, postupně dozrávají do červených bobulek. Nejcennější část rostliny je kořen, jehož silná středová část se větví do bočních výhonů. Roste pomalu, sklízet ho můžete nejdříve za šest let.

Pěstování: Pěstuje se velmi obtížně i v profesionálních podmínkách – doma to sami nezvládnete. Proto je jeho cena tak vysoká. Roste v kyprých humózních půdách horských lesů Severní Koreje a Mandžuska, kde se také sklízí pro farmaceutické účely.

Využití: Z kořene ženšenu pravého byl izolován sacharid ginsan, který má výrazný vliv na posílení imunitního systému. Běžně ho dnes koupíte v lékárnách jako doplněk stravy.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek