Předkrmy a chuťovky

Velikonoční svátky jsou tradičně ve znamení vajec a čerstvé jarní zeleniny. Snadno si z nich můžete připravit malá jídla vhodná jako pohoštění či jako předkrm na sváteční stůl.

Plněná vejce

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 40 g sýra cottage
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 ředkvička
  • petrželka nebo pažitka
  • sůl
  • pepř

1 Vejce podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Čtyři žloutky dejte do mixéru, zbylé 2 nebudete potřebovat. Přidejte sýr, majonézu, hořčici, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.
2 Vmíchejte nadrobno nasekanou okurku. Směsí naplňte půlky bílků a ozdobte je nakrájenou ředkvičkou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

Vajíčkový salát s celerem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 50 g celeru
  • čerstvá pažitka
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • hlávkový salát

1 Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, přidejte majonézu, citronovou šťávu, nadrobno nakrájený celer, hrst nasekané pažitky a hrst nasekané petrželky. Osolte, opepřete a jemně promíchejte.
2 Podávejte na listu hlávkového salátu, s čerstvým pečivem.

 

 

Salát s pošírovaným vejcem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 4 vejce
  • ocet
  • směs listových salátů
  • cherry rajčátka
  • krutony z bílého pečiva

Na dresink:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 130 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

1 Do kastrolu dejte vařit vodu. Do mističky nalijte trochu octa, do něj opatrně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený, a pak jej i s octem vlijte do mírně vroucí vody. Takto postupujte i u dalších vajec. Vařte asi 2 minuty.
2 Pošírované vejce položte na směs listových salátů, přidejte přepůlená cherry rajčátka a přelijte dresinkem připraveným z vinného octa, dijonské hořčice, medu, olivového oleje, špetky soli a pepře a nasekané čerstvé pažitky. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek