Foto: Shutterstock

Kachna s brusinkami nebo batáty: Netradiční klasika, kterou zvládne každý

Máte chuť na dobře propečenou kachnu? Místo knedlíku můžete tentokrát zvolit zdravější přílohu, například pečené batáty nebo čerstvý, dobře vychucený salát. Anebo obojí!

Pečená kachna s brusinkami

Budete potřebovat:

  • 1 celou kachnu (kolem 2 kg)
  • 1 hrst čerstvých brusinek
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 granátové jablko (semínka)
  • 2 kaki (tomel)
  • sůl
  • olivový olej

Kachnu důkladně opláchněte, osušte papírovým ubrouskem a nechte ji při pokojové teplotě asi 30 minut. Tím získá rovnoměrnou teplotu pro pečení. Předehřejte troubu na 190 °C.

Vnitřek kachny osolte a opepřete, vložte rozmarýn, několik brusinek a semínka granátového jablka. Zvenku kachnu potřete olivovým olejem a osolte. Kůže pak bude krásně křupavá. Položte kachnu na pekáč a přidejte zbývající brusinky.

Pečte v předehřáté troubě 60–70 minut na teplotu 180 °C. Po 20 minutách přidejte do pekáče semínka granátového jablka a pokračujte v pečení dalších 40–50 minut, dokud nebude kachna krásně zlatá a propečená. Vyndejte ji z trouby a před krájením nechte asi 10 minut odpočinout.

Kachnu podávejte s čerstvým, dobře vyzrálým kaki, nakrájeným na kousky. Jako příloha se hodí například bramborová kaše nebo šťouchané brambory, vyzkoušet ale můžete i lahodné batáty. Jako další příloha se hodí čerstvý salát.

 

Foto: Shutterstock

Pečené batáty

Budete potřebovat:

  • 4 středně velké batáty
  • 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžičky nasekané zelené petržele
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení vystelte pečicím papírem nebo lehce potřete olejem.

Batáty oloupejte a nakrájejte je na zhruba stejně velké kousky, aby se pekly rovnoměrně.

Ve velké míse smíchejte olivový olej, šťávu z citronu a jemně nasekaný česnek. Vložte do mísy batáty a dobře promíchejte, aby se ochuceným olejem obalily.

Rozložte nakrájené batáty na připravený plech na pečení. Rozprostřete je tak, aby byly v jedné vrstvě a pekly se rovnoměrně. Vložte je do trouby a pečte 25–30 minut, dokud nebudou měkké a propečené. Během pečení je několikrát obracečkou otočte, aby se opekly ze všech stran.

Po vyjmutí z trouby batáty posypte nasekanou zelenou petrželí. Petržel můžete také smíchat s citronovou šťávou pro intenzivnější chuť. Dochuťte je solí a čerstvě mletým černým pepřem.

Můžete je servírovat jako přílohu k různým pokrmům, jako je drůbeží maso, ryby nebo třeba vegetariánské pokrmy. Tento pokrm je ale vynikající i samostatně, například s jogurtovo-česnekovým dipem.

 

Foto: Shutterstock

Salát s kaki a pomerančem

Budete potřebovat:

  • 200 g polníčku
  • 100 g baby špenátu
  • 2 středně velké kaki
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 pomeranče
  • 1/4 šálku semínek granátového jablka

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti

Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky, dokud ne začnou vonět. Dejte pozor, aby se nepřipálily. Poté je nechte vychladnout.

V malé misce smíchejte olivový olej, med, bílý vinný ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

Polníček opláchněte a osušte. Můžete jej nakrájet na menší kousky, pokud je to potřeba. Baby špenát také opláchněte a jemně osušte. Dobře vyzrálé, měkké kaki nakrájejte na tenké plátky nebo kostky. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na kousky, odstraňte blanky a semínka.

V míse nebo na servírovacím talíři promíchejte polníček, baby špenát, kaki, pomeranč a opražené piniové oříšky. Posypte salát semínky granátového jablka, dodají salátu krásnou barvu a zajímavou chuť.

Před servírováním salát rovnoměrně pokapejte zálivkou. Salát můžete okořenit čerstvě mletým černým pepřem a trochou soli podle své chuti.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek