Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Divoká kachna na pivě

  • 1 divoká kachna
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • směs provensálského koření
  • sůl

Do pekáče vložte na proužky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli na měsíčky. Přidejte očištěnou kachnu naporcovanou na 8 dílů, osolte, okořeňte bylinkami, podlijte troškou piva a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Při pečení kachnu podlévejte pivem. Podávejte s restovanými brambory nebo s bramborovými knedlíky a zelím.

 

 

Srnčí ragú

  • 600 g předního srnčího
  • 50 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř)
  • čerstvé brusinky
  • jalovec
  • tymián
  • sůl, pepř

Na sádle zpěňte nasekanou cibuli s kostičkami slaniny, přidejte nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a vše chvíli restujte. Do základu přidejte na menší kostky nakrájené maso, protlak, zamíchejte, orestujte, a nakonec přidejte brusinky a divoké koření, osolte a přilijte víno. Podle potřeby jemně podlijte horkou vodou a duste 90 minut, až maso změkne. Během vaření podle potřeby podlévejte vodou. Hotové ragú dochuťte mletým pepřem a solí, povařením ještě zredukujte šťávu a můžete servírovat. Podávejte například se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek