Pochutnejte si a zchlaďte se!

Máte chuť na něco sladkého a přitom chladivého? Udělejte si dobrou domácí zmrzlinu, sorbet či osvěžující dezert. Jen z přírodních produktů, bez přidaných barviv a konzervačních látek.


Malinový sorbet

Budete potřebovat

  • 500 g malin
  • 175 g cukru
  • 600 ml vody
  • 1 pomeranč (šťávu)
  • 3 bílky
  • maliny
  • mátu na ozdobení

Maliny rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste odstranili pecičky. Vodu nalijte do hrnce, přidejte cukr a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte malinové pyré a pomerančovou šťávu. Nalijte směs do mělké nádoby a dejte ji na 2 hodiny do mrazničky, až se začne tvořit tříšť. Pak ji vyklopte do misky a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do malinové směsi. Vraťte směs do mrazáku a nechte mrazit, dokud neztuhne. Asi 30 minut před podáváním dejte sorbet do lednice trochu povolit.

 

 


Rychlá vanilková zmrzlina

Budete potřebovat

  • 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
  • 175 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 450 ml smetany ke šlehání

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Postupně, po lžících, do něj zašlehejte cukr, dokud sníh nebude velmi tuhý a lesklý. V jiné míse důkladně, při vysoké rychlosti, vyšlehejte žloutky. Pak je spolu se šlehačkou vmíchejte do sněhu. Naplňte směs do ploché nádoby a nechte 8 hodin mrazit v mrazničce. Asi 10 minut před podáváním přendejte zmrzlinu do lednice, aby povolila.

 

 


Crème brûlée

Budete potřebovat

  • máslo na vymazání forem
  • 4 žloutky
  • 30 g vanilkového cukru
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 60 g třtinového cukru
  • 6 malých ohnivzdorných misek

Ohnivzdorné mističky vymažte máslem. Ve velké míse ušlehejte žloutky s vanilkovým cukrem. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a pak ji za stálého míchání přilijte ke žloutkům. Směs naplňte do misek. Postavte je do pekáčku a nalijte do něj vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut, až krém zpevní. Nechte vychladnout. Pak krém posypte třtinovým cukrem, postavte misky pod rozehřátý gril a nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat do sytě hnědé barvy. Před podáváním nechte krém 1–2 hodiny vychladit v lednici.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek