
Pochutnejte si a zchlaďte se!

Malinový sorbet

Budete potřebovat
- 500 g malin
- 175 g cukru
- 600 ml vody
- 1 pomeranč (šťávu)
- 3 bílky
- maliny
- mátu na ozdobení
Maliny rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste odstranili pecičky. Vodu nalijte do hrnce, přidejte cukr a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte malinové pyré a pomerančovou šťávu. Nalijte směs do mělké nádoby a dejte ji na 2 hodiny do mrazničky, až se začne tvořit tříšť. Pak ji vyklopte do misky a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do malinové směsi. Vraťte směs do mrazáku a nechte mrazit, dokud neztuhne. Asi 30 minut před podáváním dejte sorbet do lednice trochu povolit.

Rychlá vanilková zmrzlina
Budete potřebovat
- 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
- 175 g cukru
- 1 vanilkový cukr nebo 1 lžičku vanilkového extraktu
- 450 ml smetany ke šlehání
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Postupně, po lžících, do něj zašlehejte cukr, dokud sníh nebude velmi tuhý a lesklý. V jiné míse důkladně, při vysoké rychlosti, vyšlehejte žloutky. Pak je spolu se šlehačkou vmíchejte do sněhu. Naplňte směs do ploché nádoby a nechte 8 hodin mrazit v mrazničce. Asi 10 minut před podáváním přendejte zmrzlinu do lednice, aby povolila.

Crème brûlée

Budete potřebovat
- máslo na vymazání forem
- 4 žloutky
- 30 g vanilkového cukru
- 600 ml smetany ke šlehání
- 60 g třtinového cukru
- 6 malých ohnivzdorných misek
Ohnivzdorné mističky vymažte máslem. Ve velké míse ušlehejte žloutky s vanilkovým cukrem. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a pak ji za stálého míchání přilijte ke žloutkům. Směs naplňte do misek. Postavte je do pekáčku a nalijte do něj vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut, až krém zpevní. Nechte vychladnout. Pak krém posypte třtinovým cukrem, postavte misky pod rozehřátý gril a nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat do sytě hnědé barvy. Před podáváním nechte krém 1–2 hodiny vychladit v lednici.