Pochutnejte si a zchlaďte se!

Máte chuť na něco sladkého a přitom chladivého? Udělejte si dobrou domácí zmrzlinu, sorbet či osvěžující dezert. Jen z přírodních produktů, bez přidaných barviv a konzervačních látek.


Malinový sorbet

Budete potřebovat

  • 500 g malin
  • 175 g cukru
  • 600 ml vody
  • 1 pomeranč (šťávu)
  • 3 bílky
  • maliny
  • mátu na ozdobení

Maliny rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste odstranili pecičky. Vodu nalijte do hrnce, přidejte cukr a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte malinové pyré a pomerančovou šťávu. Nalijte směs do mělké nádoby a dejte ji na 2 hodiny do mrazničky, až se začne tvořit tříšť. Pak ji vyklopte do misky a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do malinové směsi. Vraťte směs do mrazáku a nechte mrazit, dokud neztuhne. Asi 30 minut před podáváním dejte sorbet do lednice trochu povolit.

 

 


Rychlá vanilková zmrzlina

Budete potřebovat

  • 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
  • 175 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 450 ml smetany ke šlehání

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Postupně, po lžících, do něj zašlehejte cukr, dokud sníh nebude velmi tuhý a lesklý. V jiné míse důkladně, při vysoké rychlosti, vyšlehejte žloutky. Pak je spolu se šlehačkou vmíchejte do sněhu. Naplňte směs do ploché nádoby a nechte 8 hodin mrazit v mrazničce. Asi 10 minut před podáváním přendejte zmrzlinu do lednice, aby povolila.

 

 


Crème brûlée

Budete potřebovat

  • máslo na vymazání forem
  • 4 žloutky
  • 30 g vanilkového cukru
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 60 g třtinového cukru
  • 6 malých ohnivzdorných misek

Ohnivzdorné mističky vymažte máslem. Ve velké míse ušlehejte žloutky s vanilkovým cukrem. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a pak ji za stálého míchání přilijte ke žloutkům. Směs naplňte do misek. Postavte je do pekáčku a nalijte do něj vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut, až krém zpevní. Nechte vychladnout. Pak krém posypte třtinovým cukrem, postavte misky pod rozehřátý gril a nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat do sytě hnědé barvy. Před podáváním nechte krém 1–2 hodiny vychladit v lednici.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek