Pestré saláty

Čerstvé saláty s ředkvičkami, hráškem a další barevnou zeleninou zpestří vaše jarní menu a vzpruží tělo i mysl. Připravte si je každý den a zásobte se nezbytnými vitaminy.

Salát s vejcem a pečenými bramborami

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • olivový olej
  • 4 vejce
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • směs listových salátů
  • sůl
  • pepř

Na rajčatový dip:

  • 200 ml rajčatového protlaku
  • 50 ml pikantního kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • cukr

 

1 Brambory uvařte do poloměkka a pak je pokapané olivovým olejem opečte na plechu v troubě. Vejce uvařte natvrdo. Omyté ředkvičky a okurku nakrájejte na kolečka, dejte do mísy, přidejte listový salát, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte.

2 Rajčatový protlak rozmíchejte s pikantním kečupem a prolisovaným česnekem a podle chuti oslaďte a osolte. Salát dejte na talíř, přidejte uvařená vejce nakrájená na čtvrtiny a pečené brambory. Podávejte s rajčatovým dipem.

 

 


Bramborový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • čerstvý polníček
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Oloupané salátové brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte je v osolené vodě.

2 Citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, 5 lžic vody, olivový olej a nasekanou pažitku prošlehejte v misce. Dochuťte solí a pepřem.

3 Do mísy dejte polníček, ředkvičky a okurku – obojí nakrájené na kolečka – a uvařené brambory. Přelijte dresinkem a podávejte.

 

 


Salát s chřestem a hráškem

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 6

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g čerstvého hrášku
  • směs salátových listů
  • rukola

Na dresink:

  • čerstvá máta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Chřest podle potřeby oloupejte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky, vložte na 1 minutu do vroucí vody, rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte okapat a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku a ředkvičky pokrájené na kolečka, čerstvý hrášek, salátové listy a rukolu.

2 Několik lístků máty rozmixujte s vinným octem, hořčicí, medem a olivovým olejem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Salát dejte na talíř, zakápněte dresinkem a podávejte.

 

 


Rychlý hlávkový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6

  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 svazek jarní cibulky

Na dresink:

  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Hlávkový salát opláchněte, natrhejte na kousky a dejte do mísy. Přidejte na kolečka nakrájené ředkvičky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

2 Citronovou šťávu smíchejte s medem a olivovým olejem, osolte a opepřete. Dresink přilijte k salátu a dobře vše promíchejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.