Pestré saláty

Čerstvé saláty s ředkvičkami, hráškem a další barevnou zeleninou zpestří vaše jarní menu a vzpruží tělo i mysl. Připravte si je každý den a zásobte se nezbytnými vitaminy.

Salát s vejcem a pečenými bramborami

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • olivový olej
  • 4 vejce
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • směs listových salátů
  • sůl
  • pepř

Na rajčatový dip:

  • 200 ml rajčatového protlaku
  • 50 ml pikantního kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • cukr

 

1 Brambory uvařte do poloměkka a pak je pokapané olivovým olejem opečte na plechu v troubě. Vejce uvařte natvrdo. Omyté ředkvičky a okurku nakrájejte na kolečka, dejte do mísy, přidejte listový salát, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte.

2 Rajčatový protlak rozmíchejte s pikantním kečupem a prolisovaným česnekem a podle chuti oslaďte a osolte. Salát dejte na talíř, přidejte uvařená vejce nakrájená na čtvrtiny a pečené brambory. Podávejte s rajčatovým dipem.

 

 


Bramborový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • čerstvý polníček
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Oloupané salátové brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte je v osolené vodě.

2 Citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, 5 lžic vody, olivový olej a nasekanou pažitku prošlehejte v misce. Dochuťte solí a pepřem.

3 Do mísy dejte polníček, ředkvičky a okurku – obojí nakrájené na kolečka – a uvařené brambory. Přelijte dresinkem a podávejte.

 

 


Salát s chřestem a hráškem

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 6

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g čerstvého hrášku
  • směs salátových listů
  • rukola

Na dresink:

  • čerstvá máta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Chřest podle potřeby oloupejte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky, vložte na 1 minutu do vroucí vody, rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte okapat a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku a ředkvičky pokrájené na kolečka, čerstvý hrášek, salátové listy a rukolu.

2 Několik lístků máty rozmixujte s vinným octem, hořčicí, medem a olivovým olejem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Salát dejte na talíř, zakápněte dresinkem a podávejte.

 

 


Rychlý hlávkový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6

  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 svazek jarní cibulky

Na dresink:

  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Hlávkový salát opláchněte, natrhejte na kousky a dejte do mísy. Přidejte na kolečka nakrájené ředkvičky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

2 Citronovou šťávu smíchejte s medem a olivovým olejem, osolte a opepřete. Dresink přilijte k salátu a dobře vše promíchejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek