Moučníky s vůní Vánoc
Slavnostní bábovka s Baileys
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 80 ml likéru Baileys
- 230 g zakysané smetany
- 230 g másla
- 300 g třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkové esence
- máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. V míse smíchejte mouku, kakao jedlou sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte mixérem máslo s cukrem do pěny. Pak postupně po jednom zašlehejte do krému vejce a vanilkovou esenci. Zmírněte rychlost mixéru a vmíchejte střídavě po částech moučnou směs, zakysanou smetanu a likér Baileys. Naplňte těsto do připravené formy, dejte do trouby a pečte 45–50 minut (vyzkoušejte špejlí, zda je bábovka dobře propečená). Před vyklápěním nechte bábovku asi 10–15 minut zchladnout a poté ji nechte zcela vychladnout na mřížce.
Perníkové muffiny
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- špetka mletého nového koření
- 2 velká vejce
- 90 g třtinového cukru
- 250 ml podmáslí
- 120 ml slunečnicového oleje
- 3 lžíce medu
V misce důkladně smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a všechno koření. V jiné míse prošlehejte vejce, přisypte třtinový́ cukr a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Pak přimíchejte podmáslí, slunečnicový́ olej a med. Pak vmíchejte suchou moučnou směs.
Košíčky na muffiny naplňte těstem a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Propečenost vyzkoušejte špejlí.