Moučníky s lesním ovocem

Borůvky a ostružiny mají skvělou chuť i barvu – a právě díky obsaženým tmavě modrým přírodním barvivům patří k nejzdravějším potravinám. Oslaďte si s nimi léto!

Koláč galette s malinami a ostružinami

  • 1 balíček (375 g) listového těsta
  • 200 g ostružin
  • 200 g malin
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 žloutek na pomazání těsta
  • trochu hladké mouky

Rozehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kruhu a tloušťce 3 mm. Plát těsta přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Poklaďte jej ostružinami a malinami, okraje (asi 5 cm) nechte volné. Pak kraje postupně přehněte směrem ke středu. Ovoce posypte cukrem a okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Koláč můžete servírovat teplý i studený.

Borůvkové taštičky

Na těsto:

  • 700 g brambor
  • 60 g krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 g borůvek
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • sůl

Na omáčku:

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce vody
  • 150 ml mléka nebo smetany
  • 3 lžičky Solamylu nebo vanilkového pudinku

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte omáčku: borůvky dejte do kastrůlku, přisypte cukr, skořici, přidejte máslo, vodu a směs povařte. Pak přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jste rozmíchali pudink, a ještě krátce povařte.

Studené brambory nastrouhejte najemno, přidejte sůl, krupici, hrubou mouku a vypracujte těsto. Ihned ho vyválejte na tenčí plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého dejte borůvky a lžičku cukru. V polovině je přeložte a okraje pečlivě stiskněte. Taštičky vkládejte do osolené vroucí vody a zvolna vařte. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené, okapané taštičky podávejte přelité borůvkovou omáčkou.

 

 

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí́ (42 g)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce sádla
  • 500 g hladké́ mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1,25 litru borůvek

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g hrubé́ mouky

Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo se sádlem rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte hladké lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinou kynout.

Troubu předehřejte na 175 °C. Dva velké plechy vymažte máslem nebo potáhněte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly a prsty jej rozestřete na plechy. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou připravenou z uvedených surovin a pečte dozlatova asi 20–25 minut.

 

 

 


Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek