Moučníky s lesním ovocem

Borůvky a ostružiny mají skvělou chuť i barvu – a právě díky obsaženým tmavě modrým přírodním barvivům patří k nejzdravějším potravinám. Oslaďte si s nimi léto!

Koláč galette s malinami a ostružinami

  • 1 balíček (375 g) listového těsta
  • 200 g ostružin
  • 200 g malin
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 žloutek na pomazání těsta
  • trochu hladké mouky

Rozehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kruhu a tloušťce 3 mm. Plát těsta přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Poklaďte jej ostružinami a malinami, okraje (asi 5 cm) nechte volné. Pak kraje postupně přehněte směrem ke středu. Ovoce posypte cukrem a okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Koláč můžete servírovat teplý i studený.

Borůvkové taštičky

Na těsto:

  • 700 g brambor
  • 60 g krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 g borůvek
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • sůl

Na omáčku:

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce vody
  • 150 ml mléka nebo smetany
  • 3 lžičky Solamylu nebo vanilkového pudinku

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte omáčku: borůvky dejte do kastrůlku, přisypte cukr, skořici, přidejte máslo, vodu a směs povařte. Pak přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jste rozmíchali pudink, a ještě krátce povařte.

Studené brambory nastrouhejte najemno, přidejte sůl, krupici, hrubou mouku a vypracujte těsto. Ihned ho vyválejte na tenčí plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého dejte borůvky a lžičku cukru. V polovině je přeložte a okraje pečlivě stiskněte. Taštičky vkládejte do osolené vroucí vody a zvolna vařte. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené, okapané taštičky podávejte přelité borůvkovou omáčkou.

 

 

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí́ (42 g)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce sádla
  • 500 g hladké́ mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1,25 litru borůvek

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g hrubé́ mouky

Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo se sádlem rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte hladké lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinou kynout.

Troubu předehřejte na 175 °C. Dva velké plechy vymažte máslem nebo potáhněte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly a prsty jej rozestřete na plechy. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou připravenou z uvedených surovin a pečte dozlatova asi 20–25 minut.

 

 

 


Další články

Papírové misky na šperky

Papírové misky na šperky

Ze starých novin lze snadno vytvořit lehounké misky, které můžete využít jako praktickou dekoraci. Jak si je na závěr vyzdobíte, je čistě na vaší fantazii.

Celý článek

Nápady na DIY úložná řešení

Nápady na DIY úložná řešení

V každé domácnosti se potýkáme s výzvou, jak efektivně uskladnit naše věci. Máme pro vás inspiraci, jak vytvořit úložná řešení, která nejen udrží vaši domácnost v pořádku, ale navíc je pořídíte levně a chytře.

Celý článek

Čemeřice kvetou i v zimě

Čemeřice kvetou i v zimě

Chcete-li obdivovat rozkvetlou zahradu i v zimě, vysaďte na záhony čemeřice. Stačí, když se teploty dostanou nad nulu – poupata se rozvinou i na sněhu. Pokud se mráz vrátí, jednoduše se zavřou, aby s lepším počasím zase vykvetla.

Celý článek