Moučníky s lesním ovocem

Borůvky a ostružiny mají skvělou chuť i barvu – a právě díky obsaženým tmavě modrým přírodním barvivům patří k nejzdravějším potravinám. Oslaďte si s nimi léto!

Koláč galette s malinami a ostružinami

  • 1 balíček (375 g) listového těsta
  • 200 g ostružin
  • 200 g malin
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 žloutek na pomazání těsta
  • trochu hladké mouky

Rozehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kruhu a tloušťce 3 mm. Plát těsta přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Poklaďte jej ostružinami a malinami, okraje (asi 5 cm) nechte volné. Pak kraje postupně přehněte směrem ke středu. Ovoce posypte cukrem a okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Koláč můžete servírovat teplý i studený.

Borůvkové taštičky

Na těsto:

  • 700 g brambor
  • 60 g krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 g borůvek
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • sůl

Na omáčku:

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce vody
  • 150 ml mléka nebo smetany
  • 3 lžičky Solamylu nebo vanilkového pudinku

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte omáčku: borůvky dejte do kastrůlku, přisypte cukr, skořici, přidejte máslo, vodu a směs povařte. Pak přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jste rozmíchali pudink, a ještě krátce povařte.

Studené brambory nastrouhejte najemno, přidejte sůl, krupici, hrubou mouku a vypracujte těsto. Ihned ho vyválejte na tenčí plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého dejte borůvky a lžičku cukru. V polovině je přeložte a okraje pečlivě stiskněte. Taštičky vkládejte do osolené vroucí vody a zvolna vařte. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené, okapané taštičky podávejte přelité borůvkovou omáčkou.

 

 

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí́ (42 g)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce sádla
  • 500 g hladké́ mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1,25 litru borůvek

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g hrubé́ mouky

Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo se sádlem rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte hladké lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinou kynout.

Troubu předehřejte na 175 °C. Dva velké plechy vymažte máslem nebo potáhněte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly a prsty jej rozestřete na plechy. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou připravenou z uvedených surovin a pečte dozlatova asi 20–25 minut.

 

 

 


Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.