Moučníky s lesním ovocem

Borůvky a ostružiny mají skvělou chuť i barvu – a právě díky obsaženým tmavě modrým přírodním barvivům patří k nejzdravějším potravinám. Oslaďte si s nimi léto!

Koláč galette s malinami a ostružinami

  • 1 balíček (375 g) listového těsta
  • 200 g ostružin
  • 200 g malin
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 žloutek na pomazání těsta
  • trochu hladké mouky

Rozehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kruhu a tloušťce 3 mm. Plát těsta přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Poklaďte jej ostružinami a malinami, okraje (asi 5 cm) nechte volné. Pak kraje postupně přehněte směrem ke středu. Ovoce posypte cukrem a okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Koláč můžete servírovat teplý i studený.

Borůvkové taštičky

Na těsto:

  • 700 g brambor
  • 60 g krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 g borůvek
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • sůl

Na omáčku:

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce vody
  • 150 ml mléka nebo smetany
  • 3 lžičky Solamylu nebo vanilkového pudinku

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte omáčku: borůvky dejte do kastrůlku, přisypte cukr, skořici, přidejte máslo, vodu a směs povařte. Pak přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jste rozmíchali pudink, a ještě krátce povařte.

Studené brambory nastrouhejte najemno, přidejte sůl, krupici, hrubou mouku a vypracujte těsto. Ihned ho vyválejte na tenčí plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého dejte borůvky a lžičku cukru. V polovině je přeložte a okraje pečlivě stiskněte. Taštičky vkládejte do osolené vroucí vody a zvolna vařte. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené, okapané taštičky podávejte přelité borůvkovou omáčkou.

 

 

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí́ (42 g)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce sádla
  • 500 g hladké́ mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1,25 litru borůvek

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g hrubé́ mouky

Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo se sádlem rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte hladké lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinou kynout.

Troubu předehřejte na 175 °C. Dva velké plechy vymažte máslem nebo potáhněte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly a prsty jej rozestřete na plechy. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou připravenou z uvedených surovin a pečte dozlatova asi 20–25 minut.

 

 

 


Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.