Moučníky plné ovoce

Voňavé jahody a svěží rebarbora, to jsou pochoutky, díky kterým si můžeme dopřát sladké mlsání i s přísunem jarních vitaminů.

Slavnostní jahodová šarlota

Doba přípravy: 150 minut

Počet porcí: 8

  • 4 lžíce cukru
  • 30 cukrářských piškotů
  • 2 lžíce jahodového sirupu
  • 400 g jahod
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • 150 ml smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 plátky želatiny

1 Rozmačkejte 300 g jahod. Tvaroh utřete s nasekanými mandlemi a cukrem. Připravte želatinu a rozmíchejte ji v tvarohu, přidejte jahodové pyré. Na kostičky nakrájeje 50 g jahod a vmíchejte je do krému. Zbylé jahody ponechte na ozdobu.
2 Formu vyložte potravinářskou fólií a okraje obložte cukrářskými piškoty. Dovnitř nalijte jahodový krém. Dejte do lednice na 2 hodiny ztuhnout.
3 Smetanu vyšlehejte s cukrem. Šarlotu shora potřete vrstvou šlehačky a vyrovnejte na ni část piškotů. Vyklopte ji a odstraňte fólii. Vršek ozdobte zbylou šlehačkou a celými jahodami.

 

 

Jahodové košíčky

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g masla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • čerstvé jahody

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

1 Z mouky, cukru, citronové kůry, studeného másla a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho na 20 minut vychladit do lednice. Poté ho rozválejte, vykrajujte kolečka a vkládejte je do forem na košíčky. pečte asi 12 minut dozlatova při 180 °C.
2 Vychladlé košíčky naplňte krémem připraveným z bílé čokolády rozehřáté ve vodní lázni, vyšlehané s mascarpone, cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Navrchu je nazdobte půlenými čerstvými jahodami.

 

 

Francouzský jahodový koláč

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 1 balení křehkého těsta
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g škrobové moučky
  • 130 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g jahod
  • bílá želatina

1 Mléko v kastrolu a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do pěny. Přisypte mouku, škrobovou moučku a rozmíchejte. Horké mléko postupně opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Pak krém za stálého míchání vařte asi 8 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
2 Rozválené křehké těsto dejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Studeným krémem potřete vychladlý korpus a naskládejte na něj přepůlené čerstvé jahody. Můžete je ještě přelít průhlednou želatinou, aby se pěkně leskly.

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek