Moučníky plné ovoce

Voňavé jahody a svěží rebarbora, to jsou pochoutky, díky kterým si můžeme dopřát sladké mlsání i s přísunem jarních vitaminů.

Slavnostní jahodová šarlota

Doba přípravy: 150 minut

Počet porcí: 8

  • 4 lžíce cukru
  • 30 cukrářských piškotů
  • 2 lžíce jahodového sirupu
  • 400 g jahod
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • 150 ml smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 plátky želatiny

1 Rozmačkejte 300 g jahod. Tvaroh utřete s nasekanými mandlemi a cukrem. Připravte želatinu a rozmíchejte ji v tvarohu, přidejte jahodové pyré. Na kostičky nakrájeje 50 g jahod a vmíchejte je do krému. Zbylé jahody ponechte na ozdobu.
2 Formu vyložte potravinářskou fólií a okraje obložte cukrářskými piškoty. Dovnitř nalijte jahodový krém. Dejte do lednice na 2 hodiny ztuhnout.
3 Smetanu vyšlehejte s cukrem. Šarlotu shora potřete vrstvou šlehačky a vyrovnejte na ni část piškotů. Vyklopte ji a odstraňte fólii. Vršek ozdobte zbylou šlehačkou a celými jahodami.

 

 

Jahodové košíčky

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g masla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • čerstvé jahody

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

1 Z mouky, cukru, citronové kůry, studeného másla a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho na 20 minut vychladit do lednice. Poté ho rozválejte, vykrajujte kolečka a vkládejte je do forem na košíčky. pečte asi 12 minut dozlatova při 180 °C.
2 Vychladlé košíčky naplňte krémem připraveným z bílé čokolády rozehřáté ve vodní lázni, vyšlehané s mascarpone, cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Navrchu je nazdobte půlenými čerstvými jahodami.

 

 

Francouzský jahodový koláč

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 1 balení křehkého těsta
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g škrobové moučky
  • 130 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g jahod
  • bílá želatina

1 Mléko v kastrolu a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do pěny. Přisypte mouku, škrobovou moučku a rozmíchejte. Horké mléko postupně opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Pak krém za stálého míchání vařte asi 8 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
2 Rozválené křehké těsto dejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Studeným krémem potřete vychladlý korpus a naskládejte na něj přepůlené čerstvé jahody. Můžete je ještě přelít průhlednou želatinou, aby se pěkně leskly.

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Třikrát králičí

Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.