Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) patří do široké čeledi hluchavkovitých stejně jako další aromatické bylinky do kuchyně – máta, yzop, šalvěj nebo levandule. Pochází ze Středomoří a místo původu také ovlivňuje jeho nároky na pěstování, potřebuje teplo. Rozmarýn poznáte podle drobných jehlicových lístků se silnou, pryskyřici podobnou vůní. Ty jsou svrchu tmavě zelené a lesklé, zespodu šedavé. Drobné květy se objevují na přelomu jara a léta. Mohou být nejen modré, ale i narůžovělé nebo bílé. Netvoří výrazná květenství, jaká znáte třeba u levandule nebo šalvěje, je jich ale velké množství.

Výrazné aroma

Rozmarýn má jako většina bylin všestranný účinek. Uplatňuje se v kuchyni, která využívá jeho výrazné chuti i vůně připomínající kadidlo nebo pryskyřici. Toto aroma svědčí o přítomnosti nejrůznějších esenciálních olejů, hořčin a flavonoidů, kterým se někdy říká také vitamin P a mají výrazné antioxidační účinky. Rozmarýn je součástí takzvaného provensálského koření a slouží k dochucení skopového, drůbežího a rybího masa, neobejdou se bez něj různé jihoevropské speciality jako sušená rajčata nebo aromatický olivový olej či ocet. I v gastronomii funguje trochu jako léčivo, napomáhá totiž lepšímu trávení. S jeho dávkováním buďte opatrní, ve velkém množství může škodit zdraví.

 

Kdy pomáhá

Při potížích s trávením posiluje rozmarýn hlavně činnost žlučníku a jater, ale přináší úlevu i při bolestech hlavy a nervovém vypětí, usnadňuje klidné usínání. Má dezinfekční, potopudné a močopudné účinky, pomáhá při ženských obtížích. Celkově posiluje imunitu – doporučuje se proto po rekonvalescenci i pro stárnoucí organismus. Je také jednou z mála bylin, které posilují a zvyšují napětí v cévách, a tak zvyšuje krevní tlak. Jeho pravidelným užíváním se prokrvují chladné končetiny. Zevně se používá také k čistění mastné pleti a k omývání ekzémů. Ve formě masážních mastí nebo přidáním snítek do koupele se prokrví svaly a pokožka, a tak dojde k odstranění únavy a celkovému povzbuzení.

Nároky na pěstování

Rozmarýn se pěstuje jako sezonní bylina, na péči náročný není. Svědčí mu propustný lehký substrát, naopak nesnáší zamokření a přelévání. Proto se pro něj příliš nehodí samozavlažovací truhlíky, vhodnější jsou klasické květináče z pálené hlíny. Větší rostliny lze i s nádobou zapustit přes léto do záhonu. Místo pro rozmarýn by mělo být slunné, teplé a světlé. Pěstuje se buď ze semen, nebo je možné i řízkování pomocí odtržených řízků s patkou ze vzrostlých rostlin.
Sice se o rozmarýnu tvrdí, že nepřežije venku tuzemské zimy, ale teplé počasí posledních let to vyvrací. Vzrostlé keře dožijí jara bez velké úhony i na záhonu. Lepší šanci mají u budov, stěn domů nebo třeba podezdívky plotů, které je chrání před větrem, umí také akumulovat teplo, a tak zlepšují mikroklima kolem vysazených keřů. Pokud nechcete o rostlinu přijít, raději ji přeneste po sezoně do domu. Tady snižte zálivku na minimum, teplota by měla být nízká, klidně jen kolem pěti stupňů. Nejlépe těmto rostlinám vyhovuje chladná světlá místnost nebo chodba, ochrání je ale i zateplený skleník, kde nemrzne.

Jak využít rozmarýn

Rozmarýnové víno
Hrst čerstvých, najemno nasekaných lístků rozmarýnu nasypte do nádoby, přilijte červené víno a uzavřete. Poměr surovin by měl být 1 díl rozmarýnu na 3 díly vína. Vždy dejte přednost čerstvým listům, sušené používejte jen v nouzi. Připravenou směs nechte asi čtyři týdny stát, obsah každý den protřepejte. Poté víno přeceďte přes jemné plátno. Užívá se pro povzbuzení organismu vždy ráno a večer.

 

Rozmarýnové tonikum
2 polévkové lžíce sušených nebo 1 lžíci čerstvých rozmarýnových lístků přelijte zhruba 250 ml vroucí vody a nechte vychladnout. Odvar přeceďte přes filtrační papír nebo buničinu a nalijte do malé lahvičky. Používejte pro čištění mastné nebo ekzémem postižené pleti, tímto tonikem se mohou ošetřovat i pohmožděniny a drobné odřeniny.

 

Domácí repelent
Jeden sáček koření nebo malý šálek nadrcených čerstvých listů rozmarýnu přelijte litrem vody a nechte krátce povařit, směs odstavte a nechte vychladnout. K pečlivě přefiltrovanému odvaru přidejte dvě lžíce vinného octa. Nalijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte jako repelent k ošetření kůže.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…