Lopuch není plevel

Lopuch roste v těsné blízkosti člověka po dlouhé generace. Nejde o plevel, jak si někteří myslí, můžete jej využít jako léčivku, ale nadchne i vyznavače alternativní či přírodní výživy.

Lopuch (Arctium lappa) nikdo záměrně nepěstuje, neboť na rumištích, v opuštěných zahradách či u cest ho roste dost. Vyžaduje dostatek světla a živin, vždyť dorůstá do výšky až dva metry, plocha jednotlivých listů může dosahovat opravdu velkých rozměrů, tři nebo čtyři zakryjí plochu i metr čtvereční. Osídluje spíše zkypřenou půdu.

 

Pomáhá kořen

K léčebným účelům se sbírá lopuchový kořen. Nejvíce zdraví prospěšných látek se v něm nahromadí na podzim, může se ale sbírat i v předjaří. Vyryté kořeny s postranními oddenky se operou a nechají se volně rozložené na mírném teple, maximálně do padesáti stupňů, uschnout. Některé postupy doporučují i krátké, zhruba tříminutové povaření před samotným sušením, toto zpracování je vhodné především u hodně silných kořenů. Správně usušený kořen je zvenku tmavě a uvnitř světle hnědý. Po rozetření trochu nepříjemně zapáchá, chutná slizovitě nasládle, později nahořkle. Také čaj či odvar pro obklady jsou zakalené, a to díky obsahu slizových látek. Tento jev ale nesnižuje kvalitu léčiva.

 

Léčivé účinky

Blahodárné účinky lopuchu jsou skutečně všestranné. Má močopudný a antibakteriální účinek, omezuje také pocení, pomáhá proti dně, při cukrovce, ledvinových a močových kamenech, gastritidě, žaludečních vředech, zánětech v ústech či při onemocnění kloubů. Hojně se používá do bylinných směsí, které mají povzbudit látkovou výměnu, podporuje tvorbu žluči a pohyb střev. Velmi významný je také při léčbě nejrůznějších kožních potíží, jako jsou akné, ekzémy, dermatitidy nebo nadměrné vypadávání vlasů.

 

Použití v kuchyni

Lopuch je nejen léčivka, ale na jaře ho můžete využít také v kuchyni. Mladé řapíky, které téměř nebývají hořké, stačí oloupat a uvařit jako chřest, jíst se dají i syrové. Zelené listy poslouží při přípravě nejrůznějších závitků. Jejich nahořklá chuť v tomto případě vůbec nevadí, naopak dělá jídlo zajímavějším. Konzumovat se dá i syrový vnitřek rašícího mladého stonku, který chutí připomíná kedluben.

Nejrůznějším způsobem se dají využívat také kořeny, ale jen od mladých rostlin, které ještě nekvetly – lopuch je totiž klasická dvouletka. Staré jsou příliš tuhé a málo šťavnaté. Můžete je dusit, vařit i používat jako pyré. Staročeské kuchařky využívaly vyryté, očištěné a uvařené kořeny dokonce nasladko na přípravu koláčů. V Japonsku dávají přednost pikantnějšímu zpracování, nakládají je do sójové omáčky a pak snídají.

 

Přípravky z lopuchu

Lopuchový olej

Připravuje se častěji z čerstvého kořene, ale lze použít i sušený. Jeden díl kořene se nechá louhovat čtrnáct dnů v deseti dílech kvalitního oleje, nejlépe olivového. Po scezení se používá jako prostředek pro šetrné ošetření suchých ekzémů.

 

Lopuchový odvar pro vnitřní užívání

Čajová lžička sušeného a drceného kořene se přelije šálkem vroucí vody, směs se nechá přikrytá deset minut louhovat. Pije se dvakrát denně.

 

Pro zevní použití a na obklady

Svařte půl litru vody a dvě lžičky sušeného lopuchu. Přikládejte na postižené místo asi na patnáct až dvacet minut.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Papírové misky na šperky

Papírové misky na šperky

Ze starých novin lze snadno vytvořit lehounké misky, které můžete využít jako praktickou dekoraci. Jak si je na závěr vyzdobíte, je čistě na vaší fantazii.

Celý článek

Nápady na DIY úložná řešení

Nápady na DIY úložná řešení

V každé domácnosti se potýkáme s výzvou, jak efektivně uskladnit naše věci. Máme pro vás inspiraci, jak vytvořit úložná řešení, která nejen udrží vaši domácnost v pořádku, ale navíc je pořídíte levně a chytře.

Celý článek

Čemeřice kvetou i v zimě

Čemeřice kvetou i v zimě

Chcete-li obdivovat rozkvetlou zahradu i v zimě, vysaďte na záhony čemeřice. Stačí, když se teploty dostanou nad nulu – poupata se rozvinou i na sněhu. Pokud se mráz vrátí, jednoduše se zavřou, aby s lepším počasím zase vykvetla.

Celý článek