Kulatý zázrak přírody

Blahodárné účinky cibule na zdraví daleko předčí i pro někoho nepříjemné aroma či štiplavou chuť.

Cibulové kroužky v pivním těstíčku

Doba přípravy: 30 minut

 

  • 3 velké cibule
  • 6 lžic piva
  • 2 vejce
  • 6 lžic hladké mouky
  • špetka jedlé sody
  • 1 lžíce solamylu
  • sůl, pepř
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení

 

1 Oloupané cibule nakrájejte na širší kroužky, vložte je na minutu do horké vody, vyjměte a nechte okapat. Na těstíčko prošlehejte pivo s vejci, vmíchejte mouku se sodou, solamyl, osolte a opepřete.

2 Kroužky obalujte v hladké mouce, pak v těstíčku a smažte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

 

 

Cibulový koláč

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

 

  • 300 g křehkého těsta
  • 25 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 900 g cibule
  • 2 vejce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 40 g parmazánu

 

1 Křehké těsto vyválejte a rozložte do koláčové formy. Propíchejte a dejte předpéct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na tenké proužky. Stáhněte plamen na minimum a restujte ještě asi 30 minut doměkka.

2 Vejce vyšlehejte se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Orestovanou cibuli rozložte na předpečený korpus, zalijte vaječnou směsí, dejte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

 

 

 

Cibulový džem

Doba přípravy: 40 minut

 

  • 500 g červené cibule
  • 120 ml oleje
  • 500 ml červeného vína
  • 120 ml medu
  • 120 ml červeného vinného octa
  • 1 citron
  • sůl, pepř

 

1 Na rozpáleném oleji restujte cibuli nakrájenou na kolečka 5 minut, osolte, opepřete, přilijte víno a vařte odkryté, dokud se víno téměř neodpaří. V jiném hrnci povařte 3 minuty med, přidejte ocet a vařte dalších 5 minut. Medovou směs přilijte k cibuli.

2 Vařte ještě 15 minut, dokud vše nenabude medové konzistence. Nakonec přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu. Podle chuti osolte, opepřete, horký džem naplňte do čistých skleniček a uzavřete.

 

 

Cibulové bhaji

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

 

  • 3 cibule
  • 150 ml vody
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička chilli koření
  • sůl
  • olej na smažení

 

1 Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. V míse smíchejte vodu s moukou, práškem do pečiva a kořením, osolte a rozmíchejte těstíčko. Do těstíčka vsypte cibuli a obalte ji.

2 V hrnci rozehřejte vyšší vrstvu oleje a vkládejte zhruba 1 lžíci obalené cibule. Smažte 3–4 minuty dozlatova a dokřupava. Osmažené bhaji nechte okapat na papírové utěrce a můžete podávat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…