Křupavé saláty pro milovníky masa

Čerstvý zeleninový salát nemusí být zdravým pochutnáním jen pro vegany či vegetariány. Přidejte si do něj kousky masa a dejte si ho třeba k obědu.

Salát s parmskou šunkou, rukolou a broskvemi

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

  • 400 g rukoly
  • 4 broskve
  • 200 g parmské šunky
  • 125 g ricotty
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • balzamikový ocet

 

1 Rozpalte si gril nebo grilovací pánev. Rukolu rozdělte na talíře, poklaďte ji plátky parmské šunky a hrudkami ricotty.

2 Broskve rozpulte, vypeckujte, nakrájejte na měsíčky a krátce ogrilujte.

3 Grilované broskve rozdělte na salát, přidejte čerstvé lístky bazalky, a vše podle chuti osolte a opepřete.

4 Každou porci salátu ještě zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem a můžete podávat.

 


Salát Caesar s kuřecím masem

Doba přípravy: 45 minut * Počet porcí: 4

  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • sůl
  • pepř
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 bílá bagetka
  • 1 hlávka římského salátu
  • 100 g parmazánu

Na dresink:

  • 2 žloutky
  • 1 lžíce estragonového vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 4 ančovičky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

1 Kuřecí prsa omyjte, okořeňte solí a pepřem a nechte chvilku odležet.

2 Bagetku (nejlépe den starou) nakrájejte na kostky. Pak ji nasucho opečte v nepřilnavé pánvi.

3 Připravte si zálivku: do salátové mísy dejte žloutky, přidejte ocet, hořčici, cukr a špetku soli a čerstvě mletého pepře. Směs prošlehejte a za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu. Pak vmíchejte nasekaný česnek a ančovičky.

4 Listy římského salátu opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Přidejte ho do mísy a promíchejte, aby se obalil zálivkou.

5 Kuřecí prsa orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Pak je nakrájejte na plátky.

6 Parmazán nastrouhejte na hoblinky a část vmíchete do salátu.

5 Salát rozdělte na talíře, přidejte orestovaná kuřecí prsa a posypte ho opečenými krutony a hoblinkami parmazánu a podávejte.

 


Rychlý těstovinový salát s tuňákem

Doba přípravy: 30 minut * Počet porcí: 6

  • 500 g suchých těstovin (např. penne nebo fusilli)
  • 70 ml panenského olivového oleje
  • 50 ml citronové šťávy
  • 500 g cherry rajčátek
  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150 g černých oliv
  • 1/2 menší červené cibule
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, najemno nakrájenou cibuli a špetku soli.

2 Těstoviny uvařte v osolené vodě a přidejte je do mísy k dresinku. Rajčátka překrájejte napůl a spolu s olivami, tuňákem a nasekanými bylinkami je dejte k těstovinám. Salát dobře promíchejte, podle chuti přisolte a opepřete a můžete podávat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek