
Křehká síla ředkviček

Salát s ředkvičkami, špenátem a uzeným lososem
- 500 g špenátových listů
- 1 svazek ředkviček
- 150 g uzeného lososa
- 200 g zeleného hrášku
- čerstvě mletý pepř
- 6 lžic oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- sůl
Špenátové listy omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na plátky. Uzeného lososa pokrájejte nebo natrhejte na menší kousky. V míse promíchejte špenátové listy s ředkvičkami, poklaďte kousky lososa a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Salát podávejte přelitý dresinkem připraveným z oleje, citronové šťávy a špetky soli.

Okroška – studená polévka

- 1 salátová okurka
- 1svazek jarní cibule
- l 1 kefíru
- 1 svazek čerstvého kopru
- 2 svazky ředkviček
- 200 g šunky
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 4 brambory
- 6 vajec
- ocet
- sůl
- pepř podle chuti
Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte a nakrájejte, šunku také nakrájejte na kostičky. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody. Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky. Vše zalijte připraveným kefírem, přidejte sůl, pepř, ocet a nakrájený kopr. Polévku nechte vychladit v lednici.

Bramborovo-ředkvičkový salát

- 600 g salátových brambor
- 2 svazečky ředkviček
- 1 cibule
- 250 ml zakysané smetany
- 2 lžičky jablečného octa
- nasekaný svazek pažitky
- sůl
- mletý bílý pepř
Brambory uvařte ve slupce a zchladlé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte nadrobno, ředkvičky očistěte a pokrájejte na plátky. Smetanu ochuťte jablečným octem, čerstvě mletým bílým pepřem a solí. Ve větší míse smíchejte brambory, cibuli a ředkvičky a promíchejte se zálivkou. Pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do salátu.

Nakládané ředkvičky

- 500 g ředkviček
- 0,5 l vody
- 200 ml vinného octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky tymiánu
- 6 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- kousek křenu
Čistě oprané ředkvičky povařte do měkka v mírně osolené vodě, vodu slijte a nechte v sítku okapat. Z uvedených surovin kromě křenu a ředkviček uvařte nálev. Na dno každé sklenice dejte kolečko křenu, narovnejte ředkvičky a zalijte vařícím nálevem. Horké důkladně uzavřete víčky, ale nezavařujte, jen nechte vychladnout. Uložte na chladné místo.

Ředkvičky na másle

- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce másla
- sůl podle chuti
Na mírném plameni rozpusťte máslo, osolte a přidejte na dílky pokrájené ředkvičky. Restujte 10 minut. Přidejte plamen a restujte dalších asi 5 minut, než ředkvičky zhnědnou. Získáme tak uvnitř měkkou a na povrchu křupavou dobrotu, vhodnou například jako přílohu k masu.

Cottage sýr s ředkvičkami

- 2 stroužky česneku
- 250 g sýru cottage
- sůl
- 1 svazek čerstvých ředkviček
- čerstvá pažitka na posypání
Česnek prolisujte a vmíchejte do cottage sýra. Podle chuti dosolte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně silné plátky. Na čerstvé pečivo namažte utřený cottage sýr s česnekem a poklaďte jej ředkvičkami. Nakonec posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou. Podávejte jako chutnou a zdravou svačinku nebo lehkou večeři.

Jarní salát s okurkou a ředkvičkou

- 1/2 menší hlávky zelí
- 1 okurka
- 2 svazky ředkviček
- zelená petrželka
- sůl
- olej
- citronová šťáva
- mletý bílý pep
- cukr podle chuti
Zelí nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku, ředkvičky na kolečka a nasekanou petrželku. Dochuťte solí, olejem, citronovou šťávou, cukrem a mletým bílým pepřem.