Kavárna, kde se naučíte znakovat
Komunikace mezi oběma stranami probíhá pomocí dřevěného předmětu na stole. Ve chvíli, kdy do kavárny vstoupí zákazník a posadí se, obsluha mu přinese dvoubarevný kvádr. „Jestliže si chce zákazník objednat, zvedne jej zelenou barvou nahoru. Číšník přijde a objednáte si – ideální je ukázat prstem na danou položku na jídelním lístku, ale obsluha umí i odezírat, takže komunikace není nijak obtížná. Pokud chcete platit, otočíte kolík červenou polovinou nahoru,“ vysvětluje Leoš Mačák, ředitel chráněných pracovišť Tichého světa. Právě v této obecně prospěšné společnosti, která pomáhá neslyšícím lidem, nápad na založení Tiché kavárny vznikl. Hlavním důvodem byl fakt, že neslyšící měli velký problém sehnat práci.
Dvoubarevné kvádříky na stolech pomáhají hostům v komunikaci s obsluhou
Štamgasti se učí znakovat
V Praze šlo tehdy o ojedinělý projekt, který mohl přicházející zákazníky přinejmenším překvapit. Jak na neslyšící obsluhu reagovali? „Ze začátku se návštěvníci i obsluha trochu rozkoukávali, ale místní lidé si nakonec na kavárnu rychle zvykli a začali ji běžně navštěvovat. Máme hodně štamgastů, kteří se dokonce snaží učit znakový jazyk, aby si mohli ve své oblíbené kavárně objednat. Není výjimkou, že je kavárna komplet zaplněna rezervacemi a není si kam sednout. To je na druh podnikání našeho typu velký úspěch,“ chválí Tichou kavárnu Leoš Mačák a dodává, že pokud k nim zavítají náhodní kolemjdoucí, kteří nevědí, o jaký typ podniku se jedná, většinou se velmi brzy zorientují. Stačí jen, když nahlédnou do jídelního lístku, kde jsou pro komunikaci s obsluhou veškeré potřebné informace. Hosty sem také láká zajímavý doprovodný program. Tichá kavárna totiž nabízí prostor neslyšícím i slyšícím umělcům, pořádají se tu výstavy, koncerty a další kulturní a vzdělávací akce, z nichž některé jsou tlumočené do znakového jazyka.
Aby se stálí hosté se sympatickou obsluhou dobře domluvili, mají snahu učit se znakovou řeč
Více míst pro neslyšící
Protože se Tichá kavárna začala úspěšně rozjíždět, trvalo pouhé dva roky, než vznikl další projekt, nazvaný Tichá cukrárna. V obou provozech tak dnes pracuje celkem patnáct lidí se sluchovým postižením. „V kavárně ze začátku působilo méně lidí než dnes, jen asi tři neslyšící a jeden slyšící provozní. Dnes máme komplet směny na krátký/dlouhý týden. Hosty tak obsluhují 4 neslyšící. Také lahodné slané palačinky tu peče neslyšící kuchař,“ popisuje Leoš Mačák. Změnou prošla i Tichá cukrárna, která se nedávno přestěhovala do větších prostor. „Zjistili jsme, že mezi neslyšícími je spousta šikovných lidí, kteří nemají práci. Ty jsme postupně přibírali k nám do cukrárny a začali jsme nabízet naše cukrářské výrobky i jinam než do Tiché kavárny. Trochu se to rozkřiklo po Praze, a tak bylo objednávek víc a víc. Náš provoz byl velký 25 metrů čtverečných snad včetně toalety a nedalo se tam ani dýchat,“ popisuje Letoš Mačák, který oslovil městskou část Praha 8 a poprosil je o spolupráci. Nabídli mu nebytový prostor v Bínově ulici a dohodli se na rekonstrukci. Za půl roku se mohli stěhovat a přibrat do svého týmu další neslyšící kolegy.
Dobrá káva a dezerty si tu našly své pravidelné konzumenty, kteří si kavárnu oblíbili
Bezlepkové výrobky chutnají
Tichá cukrárna nabízí klasický sortiment. Dělají tu zákusky s podobnými názvy jako jinde, ale pečou je po svém, s jinými ingrediencemi a recepturou. Nenajdete tu sice žádný punčák nebo indiánka, ale zase tu ohromně umí věnečky a větrníky. „Pak máme spíše větší dorty, koláče a slané koláče typu quiche. Jeden z našich odběratelů nedávno říkal, že celý Braník chodí na naše bezlepkové Míša dorty,“ těší Leoše Mačáka. Z cukrárny v průměru odchází 10 až 15 dortů denně. Tichá kavárna provozuje také catering, to pak připravují i jiné dobroty nežli dorty. „Snažíme se hodně propagovat naše bezlepkové výrobky a myslím, že se nám to daří. Jednou nás moc potěšila jedna paní z Austrálie, když řekla, že naše brownies jsou tak dobré, jako by je jedla u nich doma. To byla obrovská pochvala, které si moc ceníme,“ dodává šéf chráněných pracovišť Tichého světa.Žádné náhražky
Aby zákusky a dorty z Tiché cukrárny lidem chutnaly, používají tu jen zdravé a chutné přísady, o žádných náhražkách nemůže být řeč. „Věříme, že koncový zákazník to pozná a zůstane nám i díky tomuto přístupu věrný. „Víme, že většina konkurence – a to i té hodně známé – používá nejrůznější náhražky, třeba másla nebo smetany. My se tomu snažíme vyhnout,“ konstatuje Leoš Mačák, který pevně věří v otevření ještě jedné kavárny v centru Prahy, a jedné mimo Prahu i střední Čechy. „Rád bych časem ještě více vytížil Tichou cukrárnu a přibral do našeho týmu další kolegy. Prostor na to je. Vše záleží na objednávkách. Věřím, že budou přibývat,“ uzavírá.
Sušenky z Tiché cukrárny
Budete potřebovat
(na cca 30 sušenek)
- 1 vejce
- 120 g másla
- 70 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 20 g vanilkového cukru
Na vzduchu nechte povolit máslo jen tak, aby s ním šlo pracovat. Poté smíchejte všechny suroviny a vypracujte v hladké těsto. Dejte na dvě hodiny uležet do lednice. Je důležité po celou dobu s těstem pracovat rychle, aby se neohřálo. Jenom tak zajistíte, že vaše sušenky zůstanou křehké. Nakonec těsto vyválejte na přibližně 5 mm, vykrájejte vaše oblíbené tvary a dejte péct na pečicím papíře na 160 °C.
Tip:
Pokud sušenky necháte pár dní uležet, budou ještě křupavější a vláčnější.
Tichá kavárna
Burešova 1151/12
Praha 8
182 00
Otevírací doba:
pondělí – neděle 13.00 – 21.00