Hruškové mlsání
Rychlý hruškový koláč
- 2 vejce
- 120 g cukru
- špetka soli
- 70 g hladké mouka
- 1 prášek do pečiva
- 120 g másla
- 2 hrušky
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na osminky. Pokud nechcete, aby zhnědly, vložte je do misky s vodou a troškou citronové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny, přidejte mouku a kypřicí prášek do pečiva a postupně přilijte rozpuštěné máslo. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru 20 cm, naskládejte na něj na nakrájené hrušky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
Voňavé muffiny s hruškami
- 2 velké hrušky
- 2 šálky polohrubé mouky
- 3/4 šálku cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku podmáslí
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku slunečnicového oleje
Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Všechny suché ingredience dejte do misky, promíchejte, přidejte vejce, podmáslí a olej a rozmíchejte těsto. Přisypte nakrájené hrušky, zamíchejte a těstem plňte papírové košíčky nebo silikonové formičky vložené na muffiny. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte podle velikosti muffinů 20 až 25 minut. Po upečení je vyndejte vychladnout na mřížku. Pokud jste použili silikonové formičky, muffiny z nich hned po upečení vyklepněte, aby ve formách nezvlhly.
Hrušky pečené s medem a ořechy
- 4 zralé hrušky
- tekutý med
- mletá skořice
- sušený zázvor
- 1/2 šálku ořechů (vlašských, lískových, mandlí apod.)
- 8 lžiček másla
- zmrzlina k podávání (nemusí být)
Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozkrojte, oloupejte a zbavte jádřinců. Rozložte je na plech potažený pečicím papírem řezem vzhůru, potřete je medem a posypte zázvorem, skořicí a nasekanými ořechy. Nakonec ještě na každou polovinu hrušky přidejte lžičku másla a pečte je v předehřáté troubě asi 30 minut. Po upečení ovoce vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Ještě teplé hrušky pokapejte medem a podávejte, například s kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny.