Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Rychlý hruškový koláč

  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 70 g hladké mouka
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 g másla
  • 2 hrušky
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na osminky. Pokud nechcete, aby zhnědly, vložte je do misky s vodou a troškou citronové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny, přidejte mouku a kypřicí prášek do pečiva a postupně přilijte rozpuštěné máslo. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru 20 cm, naskládejte na něj na nakrájené hrušky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.

 

 

 

Voňavé muffiny s hruškami

  • 2 velké hrušky
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku slunečnicového oleje

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Všechny suché ingredience dejte do misky, promíchejte, přidejte vejce, podmáslí a olej a rozmíchejte těsto. Přisypte nakrájené hrušky, zamíchejte a těstem plňte papírové košíčky nebo silikonové formičky vložené na muffiny. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte podle velikosti muffinů 20 až 25 minut. Po upečení je vyndejte vychladnout na mřížku. Pokud jste použili silikonové formičky, muffiny z nich hned po upečení vyklepněte, aby ve formách nezvlhly.

 

 

 

Hrušky pečené s medem a ořechy

  • 4 zralé hrušky
  • tekutý med
  • mletá skořice
  • sušený zázvor
  • 1/2 šálku ořechů (vlašských, lískových, mandlí apod.)
  • 8 lžiček másla
  • zmrzlina k podávání (nemusí být)

Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozkrojte, oloupejte a zbavte jádřinců. Rozložte je na plech potažený pečicím papírem řezem vzhůru, potřete je medem a posypte zázvorem, skořicí a nasekanými ořechy. Nakonec ještě na každou polovinu hrušky přidejte lžičku másla a pečte je v předehřáté troubě asi 30 minut. Po upečení ovoce vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Ještě teplé hrušky pokapejte medem a podávejte, například s kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články