Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Rychlý hruškový koláč

  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 70 g hladké mouka
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 g másla
  • 2 hrušky
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na osminky. Pokud nechcete, aby zhnědly, vložte je do misky s vodou a troškou citronové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny, přidejte mouku a kypřicí prášek do pečiva a postupně přilijte rozpuštěné máslo. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru 20 cm, naskládejte na něj na nakrájené hrušky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.

 

 

 

Voňavé muffiny s hruškami

  • 2 velké hrušky
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku slunečnicového oleje

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Všechny suché ingredience dejte do misky, promíchejte, přidejte vejce, podmáslí a olej a rozmíchejte těsto. Přisypte nakrájené hrušky, zamíchejte a těstem plňte papírové košíčky nebo silikonové formičky vložené na muffiny. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte podle velikosti muffinů 20 až 25 minut. Po upečení je vyndejte vychladnout na mřížku. Pokud jste použili silikonové formičky, muffiny z nich hned po upečení vyklepněte, aby ve formách nezvlhly.

 

 

 

Hrušky pečené s medem a ořechy

  • 4 zralé hrušky
  • tekutý med
  • mletá skořice
  • sušený zázvor
  • 1/2 šálku ořechů (vlašských, lískových, mandlí apod.)
  • 8 lžiček másla
  • zmrzlina k podávání (nemusí být)

Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozkrojte, oloupejte a zbavte jádřinců. Rozložte je na plech potažený pečicím papírem řezem vzhůru, potřete je medem a posypte zázvorem, skořicí a nasekanými ořechy. Nakonec ještě na každou polovinu hrušky přidejte lžičku másla a pečte je v předehřáté troubě asi 30 minut. Po upečení ovoce vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Ještě teplé hrušky pokapejte medem a podávejte, například s kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.