
Cibule kuchyňská
Patří k oblíbeným kuchyňským i léčivým bylinám už od starověku. O jejím používání se můžeme dočíst i na hliněných tabulkách starých Sumerů, píše se o ní v Bibli, na staroegyptských papyrech i v knihách sepsaných učenci ve starověké Indie a Číny. Byla nejoblíbenějším kořením používaným prostými lidmi.
Dvouletá rostlina s velkou cibulí na bázi. Má robustní dutý stonek, jednoduché přisedlé listy. Květy jsou oboupohlavné, ve vrcholovém květenství podepřeném toulcem. Plodem je tobolka.
Pěstování:
Ze semen nebo ze sazečky. Sazečky jsou malé cibulky vypěstované ze semen během léta, které se na podzim sklízejí, přes zimu uchovávají při teplotě kolem 23 °C a na jaře opět sázejí. Tímto teplým skladováním rostlinu oklameme, takže nevykvete a cibule vyroste do velkých rozměrů.
Užívané části:
Cibule, zelená nať
V kuchyni:
Do masových i zeleninových jídel, salátů, polévek, omáček.
Pro léčení:
Jako přírodní antibiotikum, proti kašli, nachlazení, chřipce, onemocnění nosních dutin, posiluje žaludek a střeva, zlepšuje chuť k jídlu a činnost trávicího traktu, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu krevního cukru i škodlivý cholesterol. Podporuje srdeční činnost a čistí cévy. Působí léčivě i na ledviny a močové cesty, pomáhá léčit zánětlivá a infekční onemocnění.
Jak využít cibuli
Je součástí mnoha tradičních pokrmů i lidových léčebných přípravků. Znáte všechny její druhy?
Nejpoužívanější druhy cibule
Žlutá

Je to ta nejčastěji používaná. Hodí se především ke smažení a pro teplou kuchyni.
Červená

Má jemnější chuť, je vhodná do salátů či k přípravě čatní.
Bílá

Je jemná a málo štiplavá. Používá se do salátů a majonéz.
Šalotka

Má nasládlou, jemnou chuť, uplatníte ji hlavně ve francouzských receptech.
Perlovka

Vytváří trsy drobných cibulek, hodí se na nakládání.
Zimní

Říká se jí také ošlejch. Používá se podobně jako pórek nebo nať do salátů.

Plněné cibule
- 4 velké cibule
- 4 lžíce vařené rýže
- 4 lžičky nasekané čerstvé petržele
- 4 lžíce strouhaného čedaru
- sůl, pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vína
Odřízněte vršek každé cibule, vydlabejte vnitřek a nakrájejte ho na kolečka. Smíchejte se všemi dalšími surovinami, přilijte víno a důkladně promíchejte. Předehřejte troubu na 180 °C. Naplňte cibule a pečte je v troubě 45 minut. Podávejte jako přílohu nebo lehkou večeři s čerstvým chlebem.
Cibulový sirup
Menší cibuli nakrájejte, dejte do sklenice a zasypte cukrem. Nechte v chladu 24 hodin pustit šťávu. Sirup užívejte proti kašli.

Salát s červenou cibulí
- 1 červená cibule
- 1 vařená červená řepa
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 1 krajíc opečeného bílého chleba
- 1 lžička dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička cukru
- špetka soli
Zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Do uzavíratelné sklenice nalijte olej, ocet, přidejte hořčici, cukr a sůl, sklenici uzavřete a obsah důkladně protřepejte. Vzniklou zálivku nalijte na salát, přidejte na kostičky nakrájený opečený chléb a promíchejte.