Cibule kuchyňská

Allium cepa

Patří k oblíbeným kuchyňským i léčivým bylinám už od starověku. O jejím používání se můžeme dočíst i na hliněných tabulkách starých Sumerů, píše se o ní v Bibli, na staroegyptských papyrech i v knihách sepsaných učenci ve starověké Indie a Číny. Byla nejoblíbenějším kořením používaným prostými lidmi.

Dvouletá rostlina s velkou cibulí na bázi. Má robustní dutý stonek, jednoduché přisedlé listy. Květy jsou oboupohlavné, ve vrcholovém květenství podepřeném toulcem. Plodem je tobolka.

Pěstování:
Ze semen nebo ze sazečky. Sazečky jsou malé cibulky vypěstované ze semen během léta, které se na podzim sklízejí, přes zimu uchovávají při teplotě kolem 23 °C a na jaře opět sázejí. Tímto teplým skladováním rostlinu oklameme, takže nevykvete a cibule vyroste do velkých rozměrů.

Užívané části:
Cibule, zelená nať

V kuchyni:
Do masových i zeleninových jídel, salátů, polévek, omáček.

Pro léčení:
Jako přírodní antibiotikum, proti kašli, nachlazení, chřipce, onemocnění nosních dutin, posiluje žaludek a střeva, zlepšuje chuť k jídlu a činnost trávicího traktu, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu krevního cukru i škodlivý cholesterol. Podporuje srdeční činnost a čistí cévy. Působí léčivě i na ledviny a močové cesty, pomáhá léčit zánětlivá a infekční onemocnění.

Jak využít cibuli
Je součástí mnoha tradičních pokrmů i lidových léčebných přípravků. Znáte všechny její druhy?


Nejpoužívanější druhy cibule

Žlutá


Je to ta nejčastěji používaná. Hodí se především ke smažení a pro teplou kuchyni.

 

Červená


Má jemnější chuť, je vhodná do salátů či k přípravě čatní.

 

Bílá


Je jemná a málo štiplavá. Používá se do salátů a majonéz.

 

Šalotka


Má nasládlou, jemnou chuť, uplatníte ji hlavně ve francouzských receptech.

 

Perlovka


Vytváří trsy drobných cibulek, hodí se na nakládání.

 

Zimní


Říká se jí také ošlejch. Používá se podobně jako pórek nebo nať do salátů.

 


 

Plněné cibule

  • 4 velké cibule
  • 4 lžíce vařené rýže
  • 4 lžičky nasekané čerstvé petržele
  • 4 lžíce strouhaného čedaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vína

Odřízněte vršek každé cibule, vydlabejte vnitřek a nakrájejte ho na kolečka. Smíchejte se všemi dalšími surovinami, přilijte víno a důkladně promíchejte. Předehřejte troubu na 180 °C. Naplňte cibule a pečte je v troubě 45 minut. Podávejte jako přílohu nebo lehkou večeři s čerstvým chlebem.

 

Cibulový sirup

Menší cibuli nakrájejte, dejte do sklenice a zasypte cukrem. Nechte v chladu 24 hodin pustit šťávu. Sirup užívejte proti kašli.

 

 

 

 

Salát s červenou cibulí

  • 1 červená cibule
  • 1 vařená červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 1 krajíc opečeného bílého chleba
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Do uzavíratelné sklenice nalijte olej, ocet, přidejte hořčici, cukr a sůl, sklenici uzavřete a obsah důkladně protřepejte. Vzniklou zálivku nalijte na salát, přidejte na kostičky nakrájený opečený chléb a promíchejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek