Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 350 g krupice
  • sůl
  • 500 g švestek
  • mák, moučkový cukr a máslo k podávání

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Studené brambory nastrouhejte nebo prolisujte. Přidejte krupici, špetku soli a vejce a ze směsi vypracujte husté těsto. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte ho na dílky a dělejte z nich placky. Do každé zabalte polovinu švestky. Knedlíky vařte v mírně osolené vodě 6–8 minut. Podávejte je posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

 

 

Bramborový guláš s klobásou

  • 250 g šunkové klobásy
  • 6 větších brambor
  • 2 střední cibule
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sladká mletá paprika
  • pálivá mletá paprika
  • majoránka
  • 250 ml smetany na vaření
  • hladká mouka

Klobásu nakrájejte na kolečka, brambory, na kostky a cibuli nadrobno. Ve větším hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte klobásu a lehce ji opečte. Zasypte ji sladkou a trochou pálivé papriky. Promíchejte a zalijte vroucí vodou. Přidejte nakrájené brambory, rozetřený česnek, sůl a trochu majoránky. Vařte asi 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Lžíci hladké mouky rozmíchejte ve smetaně a pomalu s ní guláš zahustěte. Nakonec jej podle chuti dosolte a opepřete

 

 

Bramboráčky se slaninou

  • 8 brambor
  • 1 vejce
  • 8 lžic mléka
  • 2 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • sůl
  • 150 g slaniny
  • 2 šalotky
  • olej na smažení

Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo do mísy, osolte, nechte pustit vodu a pak tekutinu slijte. Vmíchejte vejce, mléko, majoránku, prolisovaný česnek, mouku a sůl a nechte těsto chvíli odstát. Mezitím na rozehřáté pánvi nasucho vysmažte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte a nechte trochu vychladnout. Vmíchejte směs do těsta, podle potřeby ještě zahustěte moukou a poté na pánvi smažte na rozpáleném oleji bramboráčky dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Batikované aplikace na polštáře

Batikované aplikace na polštáře

Baví vás práce s textilem? Vyzkoušejte si techniku šité batiky a vyrobte si třeba pěkné povlaky na polštáře. S naším návodem to hravě zvládnete.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.