Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 350 g krupice
  • sůl
  • 500 g švestek
  • mák, moučkový cukr a máslo k podávání

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Studené brambory nastrouhejte nebo prolisujte. Přidejte krupici, špetku soli a vejce a ze směsi vypracujte husté těsto. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte ho na dílky a dělejte z nich placky. Do každé zabalte polovinu švestky. Knedlíky vařte v mírně osolené vodě 6–8 minut. Podávejte je posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

 

 

Bramborový guláš s klobásou

  • 250 g šunkové klobásy
  • 6 větších brambor
  • 2 střední cibule
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sladká mletá paprika
  • pálivá mletá paprika
  • majoránka
  • 250 ml smetany na vaření
  • hladká mouka

Klobásu nakrájejte na kolečka, brambory, na kostky a cibuli nadrobno. Ve větším hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte klobásu a lehce ji opečte. Zasypte ji sladkou a trochou pálivé papriky. Promíchejte a zalijte vroucí vodou. Přidejte nakrájené brambory, rozetřený česnek, sůl a trochu majoránky. Vařte asi 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Lžíci hladké mouky rozmíchejte ve smetaně a pomalu s ní guláš zahustěte. Nakonec jej podle chuti dosolte a opepřete

 

 

Bramboráčky se slaninou

  • 8 brambor
  • 1 vejce
  • 8 lžic mléka
  • 2 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • sůl
  • 150 g slaniny
  • 2 šalotky
  • olej na smažení

Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo do mísy, osolte, nechte pustit vodu a pak tekutinu slijte. Vmíchejte vejce, mléko, majoránku, prolisovaný česnek, mouku a sůl a nechte těsto chvíli odstát. Mezitím na rozehřáté pánvi nasucho vysmažte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte a nechte trochu vychladnout. Vmíchejte směs do těsta, podle potřeby ještě zahustěte moukou a poté na pánvi smažte na rozpáleném oleji bramboráčky dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek