Květinové přání s překvapením

Chcete udělat pro oslavence jarní přání, ale tak troch neobvyklé? Vytvořte takové, ze kterého se po otevření stane váza s květinami – v angličtině se mu říká Pop-up box.

Co budete potřebovat:

  • Bílou čtvrtku
  • barevné scrapbookové papíry
  • papírové kytičky nebo pomůcky k jejich přípravě
  • vyřezávací strojek Big Shot a květinové šablony
  • razítka
  • razítkovací barvy a půlkulaté perličky
  • lepidlo a nůžky

Postup:

 

1. Podle obrázku (šablony) si nakreslete základ krabičky. Čárkování znamená ohyb, plná čára stříhání.

 

2. Základ krabičky vystřihněte, horní polovinu rozstříhejte jako na obrázku a nezapomeňte na úzký proužek na boku, pomocí kterého vše slepíte.

 

3. Krabičku slepte a tři stěny ohněte směrem dolů, zadní nechte bez stát rovně. Pak si připravte dva proužky o délce 9 cm a šířce cca 1–2 cm a na každé straně 1 cm od okraje ohněte – na jedné straně dopředu a na druhé dozadu. Proužky vlepte rovnoměrně do krabičky asi půl centimetru od horního okraje.

 

4. Potom si připravte kytičky. Můžete použít buď hotové, které koupíte ve specializovaných scrapbookových e-shopech, nebo si kytičky můžete sami vytvořit. Ideální pomůckou k tomu je vyřezávací strojek Big Shot, na kterém kytičky a lístky pomocí kovových šablon vyříznete z barevných papírů.

 

5. Pokud máte kytičky jen bílé, můžete je odekorovat podle svých potřeb: kytičku nejdřív orazítkujte jemným vzorem (malé písmo, filigrány) a pak pomocí blendovací (tupovací) houbičky natupujte příslušnou razítkovací barvou.

 

6. Hotové kytičky různých velikostí navrstvěte na sebe, slepte a do středu přilepte malou půlkulatou perličku či kamínek.

 

7. Na všechny čtyři spodní stěny krabičky přilepte růžové obdélníky, které jsou na každé straně asi o 2 mm menší než stěna. Doprostřed nalepte větší vrstvenou květinu.

 

8. Navrstvené kytičky přilepte na úzké papírové proužky-stonky a ty pak vlepte dovnitř krabičky na připravené pruhy papíru.

 

9. Nakonec dozdobte květinovým papírem vrchní, ohnuté stěny krabičky – papíry ustřihněte opět o něco menší, aby byly vidět bílé okraje. Zadní stěnu můžete dozdobit malým papírovým motýlkem, kterého opět vyříznete na Big Shotu.

 

10. A jak z téhle krabičky-vázy uděláte přání? Jednoduše – prostě ji přes protilehlé ohyby zmáčkněte (zploštěte) a na poslední bílé části (rub ohnutých horních stěn) přilepte dva malé rámečky: na jednom je razítkový nápis gratulace, druhý je připravený na vepsání vlastního blahopřání.


Pro inspiraci

Jak konkrétně si svoje prostorové přání nazdobíte, záleží jen na vás – tady jsou další tipy.

 


Báječný pomocník – Big Shot

Big Shot je ruční vyřezávací a embosovací (vytlačovací) strojek, bez kterého si ti, co propadli papírovému tvoření, už skoro nedovedou představit život. Prodává se k němu velké množství různých šablon všech možných (i nemožných) tvarů: kytičky, rámečky, motýlci a spousta dalších zvířat, ale i kočárky, stromečky, srdíčka, auta apod., případně základy na skládané krabičky, stojánky a další tvary. Dalším příslušenstvím Big Shotu jsou embosovací kapsy, jejichž pomocí se na papír vytlačí různé vzory či obrázky.

Použití je jednoduché: mezi řezací podložky se vloží šablona s papírem (podle síly šablony se mohou přidávat různé další podložky, aby takzvaný sendvič byl vysoký přesně podle potřeby), zatočí se kličkou a po projetí strojkem je hotovo. Některé šablony proříznou i silnější materiál – plsť, pěnovku (moosgummi), dřevěnou dýhu, korek a nebo i velmi slabý plech. Big shot používají i některé patchworkářky, protože si s jeho pomocí vyříznou z látky zcela přesné tvary.

Více informací najdete na www.scrapovani.cz

 


Realizace, text a foto: Sylva Šporková, www.scrapovani.cz

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek