Dvojitý makový závin

Dobrý makový závin z kynutého těsta přijde k chuti i o jarních svátcích. Tak proč si jej neupéct hned dvojitý, s cukrovou polevou, posypaný mandlemi a ořechy.

Budete potřebovat

  • 40 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • citronovou kůru
  • vanilkový cukr
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka nebo smetany
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky

Na náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 500 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 20 g másla
  • 60 g nastrouhaného perníku
  • mletou skořici
  • citronovou kůru
  • 60 g rybízové zavařeniny

 

Na polevu:

  • 640 g moučkového cukru
  • 80 ml horké vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sekané mandle a ořechy na posypání

Rozetřete droždí se lžičkou cukru a 100 ml vlažného mléka, přidejte lžíci mouky a nechte v teple vykynout kvásek. Rozpuštěné máslo přilijte ke zbytku mléka, vmíchejte žloutky a spolu s moukou, cukrem, špetkou soli a kváskem vypracujte hladké těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout.
Mezitím si připravte makovou nádivku. Mák povařte v mléce doměkka, přidejte máslo, perník, skořici, citronovou kůru a rybízovou zavařeninu. Dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.

Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválejte obdélník. Rozetřete na něj makovou nádivku téměř do krajů. Potom z jedné strany zamotejte závin do jeho středu a stejně postupujte i z druhé strany. Vznikne tak dvojitý závin. Pečte jej v dobře vyhřáté troubě do zlatohněda (zapíchnutá špejle musí být po vyjmutí čistá). Nechte vychladnout na mřížce. Pak ho polijte cukrovou polevou připravenou smícháním moučkového cukru s horkou vodou a citronovou šťávou, posypte sekanými mandlemi a ořechy a nechte asi 20 minut polevu ztuhnout.


Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek