Háčkovaný ptáček nebo slepička

Vyrobte si s pomocí háčku a příze hejno ptáčků nebo slepiček a nechte je přiletět k vám domů. Ozdobte si s nimi větvičku ve váze, nebo je pověste na okno či na jiné vhodné místo.

Budete potřebovat

  • různé zbytky barevných přízí
  • háček (velikost vhodná k vybraným přízím)
  • stuhu, vlasec nebo nit na zavěšení
  • nůžky

 


Použité zkratky

KS – krátký sloupek
ŘO – řetízkové oko
PDS – polodlouhý sloupek
DS – dlouhý sloupek
2*DS – dvakrát nahozeny dlouhý sloupek
3*DS – třikrát nahozený dlouhý sloupek
PO – pevné oko

 

postup

 

1. řada: Do stahovacího kolečka háčkujte 10 KS (obr. 1).

2. řada: 3 ŘO, do každého oka (celkem 8x) 1 DS, do devátého oka z předchozí řady háčkujte 2 DS = 10 DS. Desáté oko z předchozí řady nechte volné, práci otočte. Chcete-li, změňte barvu.

 

3. řada: 3 ŘO, 3 DS do jednoho oka, 2 DS do každého oka z předchozí řady = 22 ok. Tvoří se půlkruh; práci nedokončujte, pouze otočte a můžete změnit barvu (obr. 2).

 

4. řada: 3 ŘO, do prvních dvou ok 2 DS (= 4 DS) a dále střídejte 1 DS, 2 DS až do konce řady, celkem 32 DS. Můžete změnit barvu
Ocásek a ukončení: 4 ŘO, PO do druhého očka od háčku, KS; dále háčkujte PDS celkem 12–16 PDS, podle toho, jak chcete mít ocásek dlouhý (obr. 3).

 

Hlavička: Začíněte háčkovat hlavičku, a to tak, že všechna očka pícháte pod sloupek ze tří řetízkových ok předchozí řady takto: 1 DS, 2 2*DS, 6 3*DS, 3 ŘO, PO do prvního ŘO (pikotka – tvoří se zobák) (obr. 4). 1 2*DS, DS, KS, PO, práci ukončete (obr. 5).

 

Slepička: Pokud chcete háčkovat slepičku, udělejte jí na hlavě hřebínek, a to tak, že si zvolíte tři očka na temeni hlavy a tvoříte: do prvního oka z předchozí řady háčkujte 3 ŘO, DS, 3 ŘO, PO, PO do druhého oka a opakujte 3 ŘO, DS, 3 ŘO, PO, PO do třetího oka a opakujte. Máte 3 obloučky jakožto hřebínek. Práci ukončete (obr. 6).

Dokončení: Na každého ptáčka uvažte pevnou nit nebo stuhu k zavěšení.

 


Realizace, text a foto: Dana Hojgrová – Truhlice; truhlicek.blogspot.cz

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek