Síla divokých bylin
Popenec břečťanovitý
Za časů našich babiček a prababiček byl nejen oblíbenou léčivkou, ale i naťovou zeleninou. Má pikantní chuť a můžete jej použít čerstvý i sušený. Hodí se do bylinkového másla, tvarohu, polévek, omelet nebo do bramborového salátu.
Bramborová polévka s popencem
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce krupek
- kmín
- sůl, pepř
- hrst nakrájeného popence
Drobně nakrájené brambory, cibuli, 2 stroužky česneku, mrkev a petržel dejte do hrnce, zalijte 1,5 l vody a přisypte kmín, trochu soli a pepře. Mezitím opražte na sádle krupky, přidejte je do polévky a dále vařte. Když je vše měkké, vsypte do polévky popenec a ještě krátce povařte. Polévku dochuťte zbylým drceným česnekem .
Sedmikráska chudobka
Pomáhá pří léčbě dýchacích cest, ale můžete si s ní ozdobit i jarní salát nebo polévku. Sbírají se nejen květy, ale i mladé listy.
Polévka z jarních bylinek
Podle Marie Sandtnerové
- Hrst lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, popence
- 20 g másla na dušení
- jíška ze 40 g másla, 50 g mouky
- 1/16 l (asi 60 ml) sladké smetany
- 1 žloutek
- na špičku nože květu (muškátového – pozn. red.)
- 50 g housky
- 20 g másla
Hrst mladých lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, popence·se opere, rozkrájí, zadusí s kouskem másla, zalije slanou vodou a vaří asi půl hodiny. Pak přidáme zředěnou a povařenou světle žlutou jíšku a polévku vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Přidáme do ní žloutek ve smetaně umíchaný, tlučený květ a podáváme ji s nakrájenou smaženou žemlí.
Medvědí česnek
Nejoblíbenější jsou čerstvé zelené listy, ale můžete použít i květ či cibulku. Hodí se všude tam, kam s oblibou přidáváte česnek nebo pažitku, výborný je i do salátu.
Polévka z medvědího česneku
- Hrst listů medvědího česneku (asi 150 g)
- 3 brambory
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- sůl
- bílý pepř
- list medvědího česneku na ozdobu
Listy medvědího česneku omyjte a nechte osušit. Brambory s cibulí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozpusťte v kastrolu a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak i brambory. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 minut. Přidejte medvědí česnek a polévku rozmixujte ručním mixérem. Zjemněte ji smetanou, osolte a opepřete. Ozdobte kouskem pokrájeného medvědího česneku a podávejte.
Šťouchané brambory s medvědím česnekem
- 800 g brambor
- 100 g anglické slaniny
- menší svazek medvědího česneku
- sůl, kmín
Oloupané brambory uvařte v osolené vodě s kmínem. Mezitím anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte ji. Medvědí česnek umyjte, osušíme a nakrájejte. Slijte vodu z vařených brambor, přidejte k nim slaninu i s tukem a brambory rozšťouchejte. Přisypte nakrájený medvědí česnek a promíchejte. Podávejte jako přílohu.
Kopřiva dvoudomá
Mladé kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Zkuste je třeba jako salát nebo je použijte do vařených či zapékaných pokrmů místo špenátu. Tradiční místo v české kuchyni mají ve velikonoční nádivce.
Kopřivová velikonoční nádivka
- 5 rohlíků
- 4 vejce vařená natvrdo
- 1 miska kopřiv
- 4 čerstvá vejce
- 100 g anglické slaniny
- šálek mléka
- 300 g uzeného vepřového masa
- pepř, sůl
Kopřivy pečlivě očistěte, natrhejte a spařte. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zvlhčete mlékem. Maso pokrájejte na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce na kolečka. Do nasáklých rohlíků přidejte maso, kopřivy a směs osolte a opepřete. Zalijte rozšlehanými vejci a promíchejte. Pekáček vyložte pečicím papírem a pokryjte plátky slaniny. Na ni rozložte polovinu nádivky, poklaďte kolečky vajec a zakryjte zbylou nádivkou. Pečte zvolna asi 45 minut.
Bršlice kozí noha
Mladé listy jsou bohaté na vitamin C. Nejlépe chutnají v jarním salátu, jako čerstvou nať do polévek, na chleba a podobně. Můžete si z nich připravit i polévku.
Salát z bršlice
- 150 g čerstvé bršlice
- 25 g nastrouhaného křenu
- 20 g kysané smetany
- sůl, pepř
Mladé listy bršlice omyjte, spařte vařící vodou a nechte táhnout 10 minut. Potom vodu slijte, listy pokrájejte, přidejte nastrouhaný křen a osolte. Promíchejte a zjemněte kysanou smetanou.