Jak vysazovat růže

Růže můžete zakoupit buď jako prostokořenné, nebo kontejnerované sazenice. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak je správně vysadit?

Prostokořenné sazenice

Mají volné kořeny, a čím déle čekají na výsadbu, tím větší je riziko, že zaschnou. Sazenice před výsadbou proto chraňte před sluncem, větrem a udržujte je vlhké. Dočasně je můžete také založit do země.

1 Před vysazením odstraňte poškozené výhony a kořeny. Výhony zastřihněte na 10 až 15 centimetrů a kořeny zkraťte tak, aby se v jámě neohýbaly.

2 Má-li růže kořeny zaschlé, ponořte je na osm hodin do vody.

3 Připravte jámu velkou přibližně 30 x 30 x 30 centimetrů a na dno dejte vrstvu kompostu.

4 Při sázení rostlinu tzv. utopte. Místo očkování musí být asi pět centimetrů pod půdním povrchem, aby z něj v případě nadzemního poškození mohla růže opět vyrašit. Utopená růže navíc nevyhání tolik planých výhonů.

5 Kořeny zasypte zeminou, zem přišlápněte a růži pořádně zalijte.

Po vysazení je potřeba růže důkladně zalít

 

Kontejnerované sazenice

Prodávají se nejčastěji v 1,5 až 2litrových nádobách, a jejich výsadbu můžete tudíž v případě nutnosti na určitou dobu odložit. Nicméně ji zbytečně neoddalujte.

1 Růži ponořte i s kontejnerem na pár minut do vody. Po odkapání opatrně vyklepněte bal z kontejneru.

2 Jámu pro kořenový bal vykopejte alespoň o deset centimetrů širší a hlubší, než potřebuje. Půdu můžete vylepšit kompostem nebo substrátem pro růže.

3 Na dno jámy vsypte půdu a utužte ji tak, aby byl vložený bal ve správné výšce – stejně jako u prostokořenných sazenic pět centimetrů pod povrchem půdy.

4 Zeminu nasypte kolem balu asi do poloviny jeho výšky, stlačte ji a zalijte. Po vsáknutí pokračujte v zasypávání a pěchování.

5 Nakonec vytvořte z půdy kolem růže malou mísu, která bude při zalévání zadržovat vodu. Stromkové růže vysazujte jako keřové. Sázejí se na jaře a při výsadbě je třeba dbát na to, aby se kmínky růží daly při zimním zakrývání ohnout.

 


Kdy je ten správný čas?

Nejvhodnější dobou k výsadbě je podzim, ideálně od poloviny října do mrazů, a růže musí být dostatečně vyzrálé, aby zimu přežily. Možná je i jarní výsadba, jakmile půda rozmrzla a oschla, což bývá obvykle od poloviny března do poloviny dubna. Pozdější výsadba růží s sebou nese vyšší riziko neujmutí. Výhodou podzimní výsadby je širší nabídka sazenic, jejich lepší usazení v půdě a větší vitalita. Jarním sazenicím proto dopřejte častější zálivku, případně přistínění za horkých dní.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek