Heřmánek pravý

Matricaria chamomilla

Egypťané zasvětili heřmánek slunci a uctívali jej nade všechny byliny pro jeho léčivé vlastnosti. Řekové jej předepisovali při horečkách a ženských nemocech. V anglosaském světě figuroval mezi devíti posvátnými bylinami. Dostal se i do přísloví: „Je jako záhon heřmánku: čím víc je pošlapáván, tím víc se rozšiřuje.“

Aromatická jednoletka s větvenými stonky dlouhými až 45 cm. Sladce vonící malé bílé úbory s vystouplým žlutým dutým středem se objevují počátkem léta.

Pěstování:
Vysévejte na podzim nebo na jaře přímo na místo a semena mírně zalijte (nezakrývejte). Pěstujte v suché půdě na plném slunci.

Užívané části:
Květy, čerstvé nebo sušené ve stínu.

Konzervování:
Sušení květů.

V domácnosti:
Vařením květů získáte silné žlutohnědé barvivo.

V kosmetice:
Odvar z květů se používá jako napařovací prostředek na obličej a jako koupel rukou k posílení a zbělení kůže. Je vhodný i na koupele a výplachy očí nebo jako zábal ke zmírnění zánětů a odstranění únavy.

Pro léčení:
Odvar z květů se pije kvůli posilujícím a sedativním účinkům, pro klidnější spánek. Zábal se používá k ošetření ran a ekzémů. Přidávejte do koupele pro zklidnění pokožky psálené sluncem.

 

Jak využít heřmánek

Udělejte si z něj uklidňující čaj, hojivý nálev do koupele či pečující krém.

Heřmánková mast
250 g vepřového sádla (nebo jiného masťového základu, např. bambuckého másla či vazelíny), 2 hrsti čerstvých (případně 1 hrst sušených) heřmánkových květů

Sádlo (bambucké máslo, vazelínu atd.) rozehřejte a vsypte do něj heřmánek. Nechte vzkypět, promíchejte a odstavte z ohně. Přikrytou směs nechte přes noc proležet na chladném místě. Druhý den mast znovu mírně zahřejte a vymačkejte přes lněné plátno. Důkladně promíchejte a přelijte do menších kelímků. Uchovávejte v chladu a temnu.

Hojivý olej
Heřmánkové květy (nejlépe čerstvé, ale mohou být i sušené), extra panenský olivový olej

Do tmavé láhve vložte čerstvé nebo sušené heřmánkové květy. Zalijte olivovým olejem a uzavřete. Láhev postavte na teplé a slunné místo, jednou za pár dní protřepejte. Asi po 5 týdnech sceďte přes plátýnko a přelijte do menších tmavých lahviček. Uchovávejte v chladu a používejte například při spáleninách od slunce – do chladné koupele přidejte 4 až 5 kapek heřmánkového oleje a ponořte se do ní zhruba na půl hodiny.

Víno na zklidnění
800 ml suchého červeného vína, 1/4 šálku sušených heřmánkových květů, 1 lžíce citronové kůry, 1 lžíce pomerančové kůry (v obou případech chemicky neošetřené), 2–3 lžíce hnědého cukru

Všechny přísady smíchejte do skleněné nádoby s dobře těsnícím uzávěrem a týden nechte macerovat na chladném, tmavém místě. Poté přeceďte a nalijte do lahve.

Žaludeční čaj s heřmánkem
1 díl květu heřmánku, 1 díl plodu fenyklu, 1 díl plodu kmínu a 1 díl listu máty peprné

Jednu polévkovou lžíci směsi spařte 250 ml vřelé vody, nechte 15 minut vyluhovat a sceďte. Pijte 2–3x denně pomalu po doušcích proti nadýmání.

Obklad na bolavé oči
Jednu lžičku heřmánku uvařte v mléce. Nechte trochu zchladnout a namočte do něj vatový tampón nebo kousek gázy. Teplý obklad položte na zavřené oči.

Heřmánkový likér
75 g kořínků heřmánku pravého rozemelte na prášek, prosejte a zalijte 1 litrem dobré žitné pálenky. Nechte 14 dní vyluhovat, přefiltrujte a užívejte 3x denně po 10 kapkách (ne více!) proti chronickému revmatizmu.


Pozor na alergii

Heřmánek je mírný prostředek a lze ho užívat velmi dlouho. V doporučených dávkách je heřmánek bezpečný i pro děti, těhotné a kojící ženy, je také součástí tzv. dětského čaje pro kojence. Bohužel je však i jedním z nejčastějších alergenů – v České republice má tuto závažnou alergii dokonce každý desátý člověk. Mezi lehčí alergické reakce pak patří vyrážka a svědění při používání kosmetiky s obsahem heřmánku, v horším případě se alergik po vypití heřmánkového čaje může začít i dusit.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek