Zimní zelenina

Nepřehlížejte kapustu či pórek, také z nich lze připravit báječné dobroty. zkuste je přidat do polévky, do slaného koláče, nebo si udělejte výborný teplý salát.


Salát z růžičkové kapusty s jablky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

Na salát:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 velké jablko
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička rozmarýnu

Na přípravu ořechů:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 šálku nasekaných ořechů

1 Rozehřejte máslo a olivový olej ve velké pánvi na mírném plameni, přidejte růžičkovou kapustu překrájenou na čtvrtiny a jablka nakrájená na tenké měsíčky. Osolte, opepřete, přidejte rozmarýn a nechte asi 8 minut za občasného promíchání opékat.

2 V jiné pánvi rozehřejte máslo, přidejte nasekané ořechy a cukr, míchejte a opékejte asi 2 minuty. Kapustu s jablky dejte na talíř, posypte kandovanými ořechy a servírujte.


Sýrový quiche s pórkem

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 25 ml vody
  • sůl

Na náplň:

  • 3 pórky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany (33%)
  • 100 g čedaru
  • sůl
  • pepř

1 Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli připravte hladké těsto a nechte ho aspoň 20 minut odležet v chladu. Poté těsto vyválejte a vložte do formy. Dno propíchejte vidličkou, přikryjte alobalem, nasypte na něj suché fazole či jinou luštěninu a pečte asi 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

2 Pórek nakrájený na kolečka opečte na pánvi na olivovém oleji do změknutí, osolte a opepřete. Ve velké míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný čedar. Připravený pórek rozložte na korpus, zalijte smetanou s vejci a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.


Toskánská kapustová polévka

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g italské klobásy salsiccia
  • 3 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 šálky nasekané kapusty
  • 350 ml hrnku smetany ke šlehání
  • 250 ml vody
  • sůl
  • pepř

1 Klobásu zbavenou střívek opečte nasucho na pánvi – asi 5 minut. Tuk z pánve slijte až na 1 lžíci, a na ní osmažte nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Osolte a opepřete. Cibuli přendejte do většího hrnce, přidejte nasekaný česnek a 1 až 2 minuty restujte spolu s cibulí.

2 Přilijte kuřecí vývar spolu s vodou a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Pak vložte klobás a kapustu a vařte ještě asi 3 minuty. Nakonec pomalu přimíchejte smetanu, podle chuti dosolte a můžete podávat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek