
Dobré domácí polévky

Bohatá zeleninová polévka

Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve
- 1/4 hlávky zelí (nebo kapusty)
- 200 g zelených fazolek
- 2 papriky
- 1/2 brokolice
- 4 rajčata
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 1 menší cuketa
- bobkový list
- bazalka
- tymián
- sůl
1 Nakrájenou cibuli a česnek restujte ve velkém hrnci na dvou lžících olivového oleje do změknutí. Přidejte nakrájenou očištěnou mrkev, zelí (kapustu), pokrájené zelené fazolky a 5 minut opékejte.
2 Pak vložte pokrájenou papriku a rajčata, zalijte vodou či vývarem, vmíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a vařte asi 8 minut. Nakonec přidejte pokrájenou cuketu, brokolici a ještě 5minut na mírném ohni povařte.

Čočková polévka s rajčaty

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 250 g namočené zelené čočky
- 2 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 plechovka drcených rajčat
- pepř
- sůl
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/8 celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
1 Předem namočenou slitou čočku dejte do hrnce, zalijte čistou vodou a vařte téměř do měkka. V jiném hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou a opražte do zlatohnědé barvy. Zalijte vývarem, přidejte předvařenou čočku, rajčata, sůl a pepř a chvíli povařte.
2 Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě asi 5 minut povařte, dokud není čočka pěkně měkká.

Sytá fazolová polévka

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 120 g suchých fazolí (bílé, červené nebo směs)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 1 l zeleninového vývaru
- bobkový list
- tymián
- hrst čerstvé bazalky
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 1 lžíce třtinového cukru
1 Fazole namočte přes noc a pak uvařte do měkka. V hrnci na lžíci oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájený celer a mrkev a pár minut opékejte.
2 Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a tymián a krátce povařte. Nakonec přidejte drcená rajčata, a ještě chvíli povařte. Vmíchejte nasekanou bazalku, uvařené fazole a podle chuti oslaďte.