Dobré domácí polévky

Zeleninové polévky jsou nejen chutné, ale i zdravé, a tak by neměly chybět ve vašem zimním jídelníčku. Dopřejte si talíř plný vitaminů a vylaďte si imunitu na maximum.


Bohatá zeleninová polévka

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 6

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1/4 hlávky zelí (nebo kapusty)
  • 200 g zelených fazolek
  • 2 papriky
  • 1/2 brokolice
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 menší cuketa
  • bobkový list
  • bazalka
  • tymián
  • sůl

1 Nakrájenou cibuli a česnek restujte ve velkém hrnci na dvou lžících olivového oleje do změknutí. Přidejte nakrájenou očištěnou mrkev, zelí (kapustu), pokrájené zelené fazolky a 5 minut opékejte.

2 Pak vložte pokrájenou papriku a rajčata, zalijte vodou či vývarem, vmíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a vařte asi 8 minut. Nakonec přidejte pokrájenou cuketu, brokolici a ještě 5minut na mírném ohni povařte.

 


Čočková polévka s rajčaty

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g namočené zelené čočky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • pepř
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/8 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky

1 Předem namočenou slitou čočku dejte do hrnce, zalijte čistou vodou a vařte téměř do měkka. V jiném hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou a opražte do zlatohnědé barvy. Zalijte vývarem, přidejte předvařenou čočku, rajčata, sůl a pepř a chvíli povařte.

2 Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě asi 5 minut povařte, dokud není čočka pěkně měkká.

 


Sytá fazolová polévka

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 120 g suchých fazolí (bílé, červené nebo směs)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 1 l zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 lžíce třtinového cukru

1 Fazole namočte přes noc a pak uvařte do měkka. V hrnci na lžíci oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájený celer a mrkev a pár minut opékejte.

2 Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a tymián a krátce povařte. Nakonec přidejte drcená rajčata, a ještě chvíli povařte. Vmíchejte nasekanou bazalku, uvařené fazole a podle chuti oslaďte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek