Chraňte své ledviny

Zánět močového ústrojí patří k nejrozšířenějším infekčním chorobám. Právě proto bychom měli svým ledvinám věnovat zvýšenou pozornost a péči.

Infekce močového ústrojí lékaři rozdělují na infekce dolních močových cest (močového měchýře) a horních močových cest (záněty ledvin).

Příčiny potíží

Zánět ledvin: Jde o infekční zánětlivé onemocnění většinou bakteriálního původu. Může být akutní, tedy rychle nastupující, které probíhá s výraznějšími příznaky, nebo chronické, které trvá dlouho, a vyskytují se u něj méně specifické příznaky, dokonce někdy je bez příznaků. Obvykle k němu dojde tak, že infekce se dostane do ledviny z močových cest.
Zánět močového měchýře: Patří k nejčastějším infekcím močových cest, a ve svém životě ji prodělalo aspoň jednou až 50 procent žen, 20 nebo i více procent ji prodělalo opakovaně. Příčinou je zánět sliznice, která vystýlá močový měchýř, a nejčastěji ho způsobuje bakterie Escherichia coli (E. coli), což je bakterie tlustého střeva. Když se dostane z tlustého střeva pochvou do močové trubice, může natropit pěknou paseku a vyvolat infekci.

Mezi další příčiny zánětu močových cest patří nachlazení, špatná životospráva, alergie na potraviny či poševní kandidóza (plísňové onemocnění). Jakmile se k běžným příznakům, jako je pálení a řezání při močení, přidá ještě bolest, horečka či bolesti zad, je možné, že se infekce již rozšířila do ledvin, a rozhodně je načase, abyste navštívili odborníka!

Účinná léčba

I když není infekce zejména pro ženy žádnou slastí, léčba bývá obvykle poměrně jednoduchá a s dobrým efektem. Samozřejmě pouze tehdy, když přijdete včas a nečekáte na zhoršení stavu. Pak se na primární infekci mohou nabalit další komplikace a léčba se prodlouží. Pokud ale infekci neprovází teplota a celková schvácenost, můžete zahájit léčbu intenzivním pitným režimem, relativním klidem, teplem, užíváním spasmolytik a vitaminů, eventuálně brusinkových koncentrátů. Pokud však nedojde ke zlepšení stavu, je určitě nutné vyhledat odbornou pomoc.

Zda nasadit antibiotika, o tom rozhodne lékař na základě vyšetření; ta se nasazují především u akutního zánětu horních močových cest a podle stavu nemocného se může doporučit i hospitalizace na lůžkovém oddělení.


Jak předcházet potížím

  • Pravidelně doplňujte tekutiny. Vhodná je například voda nebo slabý černý či zelený čaj.
  • Zbytečně nezatěžujte ledviny chemickými látkami, které bývají obsaženy například v limonádách a dalších průmyslově vyráběných nápojích.
  • Omezte solení. Při vaření používejte k dochucení jídel spíše bylinky.
  • Při větší námaze nebo v horkých dnech zvyšte příjem tekutin.
  • Dbejte rad svých babiček a teple se oblékejte. Nachlazení může přivodit zánět ledvin.
  • Přestaňte kouřit. Látky obsažené v cigaretách ledvinám nesvědčí.
  • Konzultujte užívání veškerých léků s lékařem.

Bylinky pro zdravé ledviny

Kopřiva dvoudomá

Pomáhá vyčistit krev a odstranit jedovaté látky z těla, při zánětech ledvin, močových cest a močového měchýře.

Na čaj: 1 čajová lžička sušených kopřiv se zalije 250 ml vařící vody. Nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě a poté se scedí. Kopřivový čaj se pije 1 krát denně, vlažný a připravuje se vždy čerstvý.


Jalovec obecný

Látky obsažené v bobulích, takzvaných jalovčinkách, mají dezinfekční účinky, brzdí záněty močových cest a aktivují činnost ledvin.

Na čaj: rozdrťte 3–5 bobulí, zalijte 250 ml horké vody a čaj nechte pod pokličkou táhnout 10 minut.


Přeslička rolní

Kromě dalších svých účinků aktivuje činnost ledvin a močového měchýře.

Na čaj: 1 lžičku byliny nasypte do 500 ml vody a nechte 10–15 minut povařit.


Zlatobýl kanadský

Povzbuzuje činnost ledvin, jemně a důkladně je promývá a vyplavuje z nich mikroorganismy způsobující záněty. Pokud chcete dosáhnout maximálního účinku, pijte během týdenní kúry 2–3 litry čaje denně.

Na čaj: 2 lžičky byliny přelijte 500 ml horké vody a nechte čaj táhnout 5 minut.


Jehlice trnitá

Čaj z kořene odvodňuje tělo, aniž by vyplavoval jiné minerály a elektrolyty. Používá se proto k důkladnému propláchnutí a vyčištění ledvin, močových cest a močového měchýře.

Na čaj: 1 lžičku kořenu zalijte 250 ml asi 60 °C teplé vody a nechte louhovat 30 minut pod pokličkou. Pijte 3 šálky denně a k tomu 2 litry vody po dobu 7 dnů.

 


Text: red; foto: Thinkstock.cz a Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek