Tříbarevná mýdla

Krásný a užitečný dárek v podobě originálních mýdel můžete snadno a rychle vytvořit doma v kuchyni. Navíc ušetříte za mýdlové formy, když zrecyklujete krabici od mléka.

Budete potřebovat:

  • transparentní mýdlovou hmotu
  • mýdlovou hmotu s bambuckým máslem
  • sušený květ měsíčku
  • éterický olej s oblíbenou květinovou vůní
  • oranžovou barvu do mýdel
  • zavařovací sklenice
  • hrnec
  • lžíce
  • nůž, nůžky
  • krabici od mléka

 

Postup

1 Transparentní mýdlovou hmotu a hmotu s bambuckým máslem nakrájejte na kostičky. Celkem jsme použili asi 1 kg hmoty. Nakrájené mýdlové hmoty vložte jednotlivě do zavařovacích sklenic a ty dejtme do vodní lázně.

 

2 Připravte si formu na mýdla tak, že ustřihnete část krabice od mléka, viz obrázek.

 

3 Vodu ohřejte na teplotu asi 80 °C a při ní obě mýdlové hmoty za stálého míchání roztavte. Jakmile je hmota s bambuckým máslem tekutá, přidejte do ní hrst sušených lístků měsíčku lékařského, a nakonec pár kapek éterického oleje (podle toho, jak výraznou vůni si přejete). Polovinu horké hmoty nalijte do krabice. Do zbylé hmoty vmíchejte trochu barvy a rovnoměrně ji nalijte do krabice na spodní vrstvu.

 

4 Transparentní hmotu obarvěte na tmavší odstín oranžové a přidejte opět silici. Horkou hmotu nalijte do krabice.

 

5 Hmotu nechte v krabici dobře vychladnout. Musí chladnout v klidu, nikam ji nepřenášejte. Vychladlou hmotu snadno z krabice vyloupnete, můžete si pomoci rozstřižením krabice.

 

6 Mýdlo nakrájejte na kousky asi 3–4 cm široké. Hotová mýdla nechte přes noc odpočinout a poté je zabalte do celofánu nebo igelitu, aby nevyschla.


Proč zvolit mýdlo s bambuckým máslem?

Vlastností bambuckého másla je schopnost vyživovat a současně hydratovat pokožku. Vysoký obsah antioxidantů, vitaminů A, D, E a F, hluboká hydratace díky fytosterolům a další benefity bambuckého másla aktivně pomáhají proti vysušování pokožky a vráskám, a současně proti striím a celulitidě. Bambucké máslo zvyšuje elasticitu pleti, okamžitě ji zjemňuje, vyživuje a vyhlazuje, a to bez pomoci jakýchkoli chemických nosičů a konzervantů.

 


Realizace, text a foto: Alena Isabella Grimmichová

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek