Oblíbené bujóny

Jste takzvaně polévkoví? A máte raději husté polévky, nebo čiré vývary? Pokud platí druhá varianta, pak vám jistě přijdou vhod následující klasické recepty.


Zeleninový bujón s masovými knedlíčky

Na vývar:

  • 2 l vody
  • 150 g mrkve
  • 150 g kořenové petržele
  • 100 g celeru
  • 50 g kapusty
  • kousek pórku
  • 40 g cibule
  • 20 g másla nebo oleje
  • 8 zrnek pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • sůl
  • (podle chuti lze přidat i houby)

Na knedlíčky:

  • 200 g mletého masa
  • 1 vejce
  • ½ cibule
  • ½ lžičky másla
  • sůl, mletý bílý pepř
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • asi ¼ lžičky mletého kmínu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • zelená cibulka a petrželka

Zeleninu (mrkev, petržel, celer, pórek, případně houby) oloupejte a rozčtvrťte. Vložte ji spolu s omytou kapustou do vařící osolené vody a vařte asi 1 hodinu. Na tuku osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přidejte koření, podlijte ji trochou zeleninového vývaru, krátce povařte a nalijte vše do zbylého zeleninového vývaru. Vývar ještě chvíli povařte a pak přeceďte.

Připravte si knedlíčky: cibuli nakrájejte najemno a zlehka orestujeme do sklovata na pánvi s rozpuštěným máslem. Nechte vychladnout. Mleté maso dejte do misky, přidejte všechny ingredience i orestovanou cibulku, zamíchejte a nechte asi 5 minut odležet. Knedlíčky formujte v lehce navlhčených rukou. Vkládejte do vroucí vody, uvařené jsou po vyplavání na hladinu.

Polévku podávejte s nakrájenou nebo nastrouhanou vařenou kořenovou zeleninou a knedlíčky, ozdobenou zelenou petrželkou nebo pažitkou.


Hovězí nudlová polévka

Na vývar:

  • 1 kg hovězích žeber nebo 750 g libového předního nebo zadního hovězího masa
  • 250 g řídkých hovězích kostí (pokud použijete žebra, můžete kosti vynechat)
  • 2–2,5 l vody
  • 40 g hovězích jater
  • 50 g mrkve
  • 60 g kořenové petržele
  • 30 g celeru
  • 40 g kapusty
  • 40 g cibule
  • 40 g žampionů nebo hříbků
  • 30 g másla
  • 3 zrnka pepře
  • asi 20 g soli

Na nudle:

  • 80–100 g hrubé mouky
  • 1 lžíce vody
  • 1 vejce

Hovězí maso opláchněte, trochu naklepejte, nakrájejte na menší kusy a vložte do hrnce, přidejte opláchnuté rozseknuté kosti a zalijte studenou vodou. Zvolna přiveďte k varu. Když se z pěny na povrchu vytvoří tenká hnědá sraženina, odstraňte ji dírkovanou lžící. Po 2 hodinách mírného varu přidejte sůl, játra nakrájená na kousky, houby nakrájené a podušené na másle a očištěnou zeleninu. Nechte přejít prudším varem a pak na mírném ohni vařte ještě 30 minut až 1 hodinu. Pak maso a kosti vyjměte, vývar přeceďte a odstraňte z povrchu mastnotu. Pokud chcete mít vývar čirý, přeceďte jej ještě přes husté síto nebo plátěný ubrousek. Podle chuti bujón okořeňte.

Příprava nudlí: Prosetou mouku na vále smíchejte s vejcem a vodou a vypracujte tuhé těsto. Vyválejte z něj tenkou placku a nechte ji oschnout. Pak ji nakrájejte na dlouhé pruhy, narovnejte je na sebe a nakrájejte na tenké nudličky. Vložte je do osolené vroucí vody a vařte 5 minut. Scezené a studenou vodou přelité nudle vložte do vývaru. Polévku podávejte s nakrájenou nebo nastrouhanou vařenou kořenovou zeleninou a nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.


Rybí polévka s bílým vínem

  • 2,5 l vody
  • 1 kg rybích hlav (bez žaber)
  • kostí a odřezků
  • 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, pór)
  • 80 g cibule
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 15 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • trochu tymiánu
  • 125 ml bílého lehkého přírodního vína

Rybí hlavy a odřezky omyjte, hlavy rozpulte, vše dejte do hrnce, přidejte na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, sůl a koření, zalijte vodou a vařte pomalým varem asi 45 minut. Hotový vývar přeceďte, vložte do něj nakrájenou zeleninu a zjemněte ho vínem.


Slepičí vývar s játrovými knedlíčky

Na vývar:

  • 1 slepice
  • 2,5 l vody
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele nebo pastináku
  • 40 g celeru
  • kousek kapusty
  • několik zrníček koriandru
  • 20 g soli

Na knedlíčky:

  • 1 lžíce másla
  • 100 g drůbežích jater
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek strouhanky
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • zelená petrželka na ozdobení

Očištěnou a vykuchanou slepici rozpulte a omyjte. Vložte ji do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, zakryjte pokličkou a vařte pomalým varem 2 hodiny. Potom přidejte očištěnou zeleninu a vařte dál asi 30 minut, dokud není slepice měkká. Pak slepici vyjměte, vývar přeceďte a tuk z povrchu odstraňte. Zeleninu a maso ze slepice nakrájejte na kousky a dejte stranou.
Játra naškrábejte nožem nebo umelte, přidejte do nich vejce, máslo a hmotu rozetřete. Pak přidejte koření, sůl, prolisovaný česnek a z bílku ušlehaný sníh. Směs promíchejte a přidejte tolik strouhanky, aby se z ní daly dělat knedlíčky. Zformujte je v ruce, zavařte do slepičího vývaru a uvařte. Pak rozdělte nakrájené maso a zeleninu na talíře a zalijte polévkou s knedlíčky. Nakonec ji ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.

 


Text: mik; foto: Shuterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek