Štědrovečerní kapr

Nesmí chybět na našem svátečním stole už od dob našich prababiček. Chcete si vyzkoušet jejich recepty? Vybrali jsme je pro vás z kuchařky Marie Janků Sandtnerové.


Pečený kapr

Budete potřebovat:

  • 1 ½ kg kapra
  • sůl
  • 1 citron
  • 200 g másla
  • zelenou petržel
  • 1 kg brambor

recept

1 Čerstvě zabitého vyčištěného kapra nasolíme, pokapeme citronovou šťávou, opepříme a položíme do pekáče s rozpáleným čerstvým máslem.
2 Poté dáme pekáč s kaprem do trouby a za častého polévání máslem upečeme. Hotového kapra položíme na mísu, ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme k němu máslo v omáčníku a malé vařené brambory.
3 Též můžeme syrového kapra nakrájeti na dílky a tyto podle uvedeného návodu upéci na pánvi. Pekou se však jen 10–15 minut, V troubě pečeme kapra v celku půl hodiny.


Kapr na černo

Budete potřebovat

  • 1 – 1 ½ kg kapra
  • 1/8 l octa
  • 40 g másla
  • celer, mrkev, petržel
  • 50 g cibule
  • 6 zrnek pepře
  • 2 nové koření
  • malý bobkový list a malý proutek tymiánu
  • 2 cm2 citronové kůry
  • kousek zázvoru
  • sůl
  • 1/4 l černého piva
  • 40 g tmavého perníku
  • 40 g světlého perníku
  • 50 g rybízové zavařeniny
  • 20 g šípkové zavařeniny
  • jíšku z 30 g másla, 30 g mouky a 10 g cukru
  • 30 g ořechů
  • 5 suchých švestek
  • 20 g mandlí a 30 g hrozinek
  • citronovou šťávu podle chuti
  • 2 lžíce červeného vína

recept

1 Očištěného kapra vykucháme, načež z něho krev vypláchneme octem a kapra rozkrájíme po délce, pak na stejné díly a osolíme je.
2 Zatím si na másle do růžova usmažíme všechnu na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, po chvíli zalijeme usmaženou zeleninu vařící osolenou vodou, přidáme ocet s krví, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, zázvor, citronovou kůru, černé pivo a dobře povaříme. Pak přidáme strouhaný tmavý a světlý perník, zavařeninu a červenou jíšku, do které jsme zamíchali při praženi tlučený cukr, a opět omáčku povaříme. Pak ji procedíme, přidáme do ní podle chuti citronové šťávy nebo octa a cukru, suché švestky a kapra, kterého povaříme v omáčce asi 15–20 minut, načež přidáme do omáčky rozkrájená jádra z vlašských ořechů, očištěné hrozinky a spařené, na nudličky nakrájené mandle. Pro chuť můžeme též do omáčky přidati několik lžic červeného vína.
3 Takto upraveného kapra dáme do studena do druhého dne. Druhý den jej dáme na mírný oheň prohřáti, načež jej urovnáme na ohřátou mísu, polijeme omáčkou a podáváme k němu dobrý knedlík.


Smažený kapr

Budete potřebovat

  • 1 ½ kg kapra
  • sůl
  • 100 g mouky
  • 3 vejce
  • 200 g strouhané housky
  • 250 g převařeného másla neb sádla

Očištěného kapra otřeme utěrkou, obalíme moukou, vejci, strouhanou houskou a smažíme nejdříve zprudka na rozpáleném převařeném másle neb sádle, a když je do červena na obou stranách usmažen, necháme jej na mírnějším ohni zvolna prosmažiti. Usmaženého upravíme na mísu, ozdobíme citronem, zelenou petrželí a podáváme k němu strouhaný křen nebo bramborový salát.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek