Na vánočním stole nesmí chybět květiny. Třeba oblíbená vánoční hvězda (Stars for Europe)

Slavnostní stůl

Vánoční svátky jsou báječnou příležitostí pro slavnostní i prostření stolu, u kterého přivítáme členy rodiny i sváteční hosty. Jak jej co nejlépe vyzdobit?

Při pořizování kuchyňské výbavy se vyplatí koupit jednobarevný základní set a doplňovat jej příležitostnými dekoracemi nebo barevným porcelánem. Pro slavnostně prostřený vánoční stůl je oblíbené porcelánové nádobí, ubrusy a prostírání zdobené vánočními motivy v tradičních barvách a veselých vzorech. Proměníme s nimi stůl ve sváteční tabuli. Uplatníme tu zdobení zlatem, stříbrem, červenou, ale i módní šedou barvou.

Jednoduchý a efektní je dekor zlatých pruhů v bílém základu (IKEA)

Stolní textil a dekorace

Využít můžeme i ubrusy zdobené výšivkou, háčkovanou či paličkovanou krajkou, na kterých se budou vánoční dekorace a slavnostní sklo a porcelán dobře vyjímat. Nemusíme ale prostírat na velký ubrus. Postačí středový napron, běhoun a ubrousky. Pokud máme fortelný dřevěný stůl, můžeme nechat vyniknout samotnou krásu dřeva a k talířům položit jen textilní ubrousky.

Slavnostní tabuli můžete dozdobit zeleným chvojím, ořechy, šiškami a dalšími přírodninami

Na stole by nemela chybět váza s květinami nebo s ozdobeným chvojím, v oblibě jsou adventní věnce a zajímavé dekorace. Kombinovat se dají staré věci, které máme po babičce, a moderní porcelán a sklo. Důležité je dodržet jednotný styl, ale základem úspěchu je náš pocit. Zvolená výzdoba slavnostního stolu se nám musí líbit, pak se budeme cítit pohodlně a uvolněně a budeme si moci chvilky u jídla s rodinou a přáteli skutečně vychutnat a užít. V posledních letech se trendy vrací k tradičním dekoracím, kterým vévodí například starodávní houpací koně a hudební nástroje, medvídci, dekorace z rolniček a proutí.

Na vánočním stole nesmí chybět květiny. Třeba oblíbená vánoční hvězda (Stars for Europe)

Svícny a svíčky

Na slavnostním stole samozřejmě nemohou chybět svíčky. S ohledem na bezpečnost je výhodnější umístit je do nádob, které chrání svíčku před zhašením, stolovníky před plamenem a ubrus a stůl před poskvrněním od kapek vosku. V módě jsou i bezpečné svíčky z vosku, v nichž je umístěno LED osvětlení imitující mihotání plamene.

Módní šedobílá kombinace se stříbrnými akcenty a mixem dekoru (Apropos)

 

Ubrousek lze ozdobit i upečeným perníčkem

 

Přírodní výzdoba vytvoří u stolu příjemnou atmosféru

 

Nazdobit můžete i jmenovky pro hosty

 


Text: stet; foto: Shutterstock a archiv firem

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek