Provoňte si byt

V zimním čase si byt rádi provoníme tradiční purpurou, františkem nebo aromalampou s kapkou esenciálního oleje. Použít ale můžeme i vonné vosky, difuzéry a katalytické lampy.

K nejstarším vánočním vůním patří v domácnostech tradičně používaná purpura – směs bylinek, smolných třísek a koření, která potřebuje pro uvolnění vůně teplo. Proto ji můžeme použít na desce kamen nebo na plotně, kde se praží a šíří vůni. Pořídíme ji třeba na vánočních trzích nebo v drogeriích. Stejně jako další tradiční vůní – uhelného kominíčka neboli františka. Ten se vyrábí z rozemletého páleného dřevěného uhlí smíchaného s kadidlem (olibanum) a bylinkami. Při pálení kominíčka nezapomeneme na nehořlavou podložku, abychom si žárem z františka nepoškodili desku stolu. Při likvidaci popele musíme dát pozor, aby byl kužel z popele skutečně vychladlý, protože si dlouho drží žhavé jádro. Voňavé dekorace vykouzlíme také z citrusů, do kterých vypícháme vzory z hřebíčku a badyánu. Rádi si připravujeme i pot pourri. Vonné směsi sušených bylin, plodů, kousků ovoce a květů vložené do krabiček, na misky nebo do sáčku. Když přestanou vonět, lze do nich přidat kapky aromaesencí nebo vonných olejů. Ve vánočním čase k nim můžeme přidat lístky jmelí, modřínové šišky a chvojí.

Pomeranče zdobené voňavým hřebíčkem by během adventu neměly v bytě chybět

Vonné svíčky, aromalampy a difuzéry

Oblíbené jsou i parfémované svíčky, které při hoření do prostoru uvolňují rozmanité vůně stejně jako vonné vosky a esence užívané v aromalampách. Vosky mají oproti vodě s kapkami oleje tu výhodu, že je nemusíme hlídat. Když se z misky vypaří voda, může se použitý vonný olej připálit.

Badyán, skořice, muškátový ořech, kardamom, hřebíček… vyberte si z koření takové, které vám voní nejlahodněji

Aromadifuzéry jsou nádobky s vonnou esencí, do níž jsou vloženy dřevěné (nejčastěji bambusové, ale také vytvořené z umělého vlákna) tyčinky. Esence se do nich nasákne, odpařuje se do vzduchu a voní v okolí difuzéru. Difuzéry jsou proto vhodné do menších místností.

Katalytické lampy uvolňují voňavou esenci ze žhnoucího knotu. Katalytická reakce se zahájí krátkým zapálením lampy a následným uhašením plamene. Pak již funguje sama bez hoření a vypouští do interiéru vůně, nikoliv škodliviny.
Novinkou jsou ultrasonické difuzéry, které zaručují díky ultrazvukové technologii tiché, avšak stálé provonění. Stačí jen nakapat esenci do vody a vzduchem se začne šířit vůně. Zapomenout nemůžeme ani na vonné tyčinky, aromatické sáčky do zásuvek a šatníku nebo na vonné esence ve sprejích.


Vyrobte si difuzér

Naplňte jej svou oblíbenou vůní a postavte na místo, kde se hýbe vzduch – například nedaleko okna či dveří.

Budete potřebovat

  • vázičku
  • dětský olejíček
  • vonný esenciální olej
  • bambusové špízy nebo špejle

postup

Naplňte vázičku dětským olejíčkem a přidejte asi 30 kapek oblíbeného esenciálního oleje. Špízy nebo špejle vložte do vázičky a difuzér je hotový.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek