​ Vizovické věnečky

Vytvořte si s námi tradiční lidové dekorace z těsta. Hnětení těsta je sice trochu pracné, ale vyplatí se vydržet. Odměnou vám pak bude radost z tvoření a krásných ozdob.

​Budete potřebovat

  • hladkou mouku
  • vodu
  • ocet
  • vejce
  • malé ostré nůžky
  • malý ostrý nožík
  • štětec
  • plech na pečení

Vizovické těsto

Tradice výroby těchto pečených ozdob pochází z okolí moravských Vizovic a rozšířila se i do Čech. Vizovické pečivo není z jedlého těsta, jedná se o těsto dekorační. A podle dochovaných dokumentů se ani v minulosti nepředpokládalo, že by se vizovické ozdobičky jedly.

Základem vizovického pečiva je speciální těsto. Připravuje se ze 300 g hladké mouky, 6 lžic vody a 3 lžic octa.

Suroviny smíchejte. Těsto se zpočátku drolí, ale usilovným hnětením se spojí. Pak pracujte oběma rukama, těsto celou vahou hněťte proti pracovní ploše a stále překládejte. Práce je to poměrně zdlouhavá, ale na pořádném vypracování těsta velmi záleží. Pracujte minimálně půl hodiny, dokud není těsto zcela homogenní a hladké. Při kontrolním rozříznutím má těsto konzistenci třeba jako sýr eidam. Nejsou v něm cucky mouky ani vzduchové bubliny. Hotové těsto obalte folií a nechte přes noc odpočívat v chladu.

​Postup

1 Těsto rozkrájejte na menší kousky.

 

2 Uválejte z nich tři dlouhé tenké válečky.

 

3 Z válečků upleťte copánek.

 

4 Copánek spojte do věnečku. V místě spoje si pomozte trochou vody.

 

5 Nůžkami nastřihejte okraje věnečku na drobné třásně.

 

6 Vytvořte malý váleček a ten rozkrájejte na plátky.

 

7 Z plátků vytvořte lístečky. Nožem na nich udělejte žilkování.

 

8 Lístky přilepte na věneček v místě spoje.

 

9 Z dalších lístečků vytvořte květ růže. Doplňte ho malými kuličkami těsta.

10 Vizovické ozdoby se zdobí jedině přírodninami, nejčastěji kořením: kuličkami pepře, nového koření, zrnky kmínu, hřebíčky. Vytvořte si další podobné věnečky a dejte je na pečicí papír na plech. Minimálně hodinu je nechte odležet. Pak ozdobičky opatrně (štětečkem) potřeme rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a při 50 °C sušte, dokud povrch ozdobiček nezačne být lesklý. Pak přidejte teplotu a při 120 až 150 °C upečte do zlatohnědé barvy.

Ještě teplé věnečky opatrně ostrým nožem podeberte a odlepte od papíru.

 


Realizace, text a foto: Alena Isabella Grimmichová

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek