Řimbaba obecná

Pyrethrum parthenium; Tanacetum parthenium

Starodávná bylina, oceňovaná už ve středověku za schopnost „léčit melancholii a bolesti a bodání v hlavě“. V současné době se lékaři opět zabývají možnostmi, jak ji využít při léčbě migrény. Pokud na tuto nepříjemnou potíž také trpíte, můžete ji také vyzkoušet.

Silně aromatická trvalka s přímou, větvenou a hranatou lodyhou. Dorůstá výšky až 1 metr. Listy má žlutozelené, členěné do několika menších oblých lístků. Uprostřed léta vytváří hustá květenství malých bílých úborů s výrazným žlutým terčem.

Pěstování:

Vysévejte na jaře nebo na podzim, výsev vyjednoťte do sponu 30 cm. Můžete ji pěstovat i v bytě.

Užívané části:

Listy, květy.

Konzervování:

Listy a květy se suší.

Pro ozdobu:

Květy se přidávají jako barevná přísada do vonných směsí potpourri.

V domácnosti:

Listy – odvar nebo výluh se hodí jako slabý dezinfekční prostředek. Sušené listy v sáčku odpuzují moly.

V kosmetice:

Listy – Výluh se používá jako pleťová voda k odstranění pih a skvrn na kůži.

Pro léčení:

Proti migréně jezte 3–5 řimbabových listů mezi krajíčky chleba.
Zlepšuje spánek, ulevuje při artróze.
Výluh působí jako mírné sedativum a pomáhá při nechutenství. Zmírňuje svalové křeče.

Jak využít řimbabu

Udělejte si domácí řimbabovou tinkturu nebo třeba pleťové mléko.


Pozor!
Při pojídání čerstvých lístků mohou vzniknout v ústech vřídky. Doporučuje se listy napřed usmažit. Řimbabu by neměli užívat lidé, kteří berou léky na ředění krve, a těhotné ženy.


Tinktura z řimbaby

Čerstvou nať řimbaby nakrájejte nadrobno a naplňte jí velkou zavařovací sklenici asi do jedné pětiny. Skleněná nádoba nesmí být tmavá. Nať zalijte 65% lihem (či vodkou apod.) po hrdlo a nechte čtrnáct dní vyluhovat. Může být i na slunci. Denně protřepávejte. Po čtrnácti dnech přefiltrujte a tinkturu naplňte do menších lahviček.


Řimbabový čaj

Povařte 30 g čerstvých listů řimbaby v 50 ml vody, zakryjte, nechte 10 minut louhovat a sceďte. Ochucený medem nebo cukrem (případně citronem) pijte 1 šálek denně.


Řimbabové pleťové mléko

1 plná hrst listů řimbaby, 300ml mléka

Listy zalijte mlékem a povařte v malém hrnci 20 minut. Nechte vychladnout a slijte přes síto do skleničky. Uchovávejte v chladničce. Zesvětluje skvrny a pihy na pokožce, hodí se i pro suchou pleť.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek