Naučte se tkát na kolíkovém stavu

Tuto jednoduchou techniku snadno zvládnete a můžete ji naučit i děti. Společně si tak můžete vyrobit třeba sedák na židli, kobereček, předložku do koupelny a jiné doplňky.

Co budete potřebovat:

  • kolíkový stav
  • provázek na osnovu
  • nastříhané proužky látky nebo silnou vlnu
  • nůžky

Postup:

Výrobek bude široký podle toho, kolik kolíků budete používat, a tak dlouhý, jak dlouhé budete mít osnovy. Do podstavce založte libovolný počet kolíků, podle požadované šířky výrobku. Každým kolíkem provlečte osnovu (provázek) tak, aby v každém kolíku byly stejné délky provázků. Jakmile máte navlečené osnovy z provázků, zasukujte je k sobě, avšak pozor na postup. Je potřeba svázat k sobě první tři provázky – tzn. oba konce z prvního kolíku, plus jeden konec provázku z druhého kolíku tak, jak je naznačeno na obrázku č. 1 žlutými kroužky. Poté svažte k sobě na konci osnov vždy dva provázky k sobě. Ne dva konce provázků z jednoho kolíku, ale vždy z jednoho a sousedního. To je důležité pro to, aby se výplet v osnovách držel. Jako poslední svažte k sobě opět tři provázky.

 


Po navázání osnov začněte vplétat jakoukoli tkaninu, nastříhané pruhy látek, háčkovaný řetízek nebo třeba do copánku upletené bavlnky (oplet). Zde se fantazii meze nekladou. Začněte u prvního kolíku a proplétejte skrz slalomem. Začátek opletu (na obrázku varianta s nastříhanou látkou) nechte asi 10 cm dlouhý před prvním kolíkem a posléze ho vpleťte zpětně přes první řadu. Tím se zde uchytí. Poslední kolík obtočte o 360° a pleťte kontra-slalom, tedy opačně, než první řadu. Takto pokračujte až k vrcholku kolíků. Oplet postupně stlačujte na kolících dolů, aby byl pevnější.

 


Jakmile dopletete až ke koncům kolíků, začněte postupně kolíky jeden po druhém vysouvat z podstavce, tím oplet sesunete po osnovách dolů. Kolík vraťte do původní jamky.

 


Oplet zůstává v osnovách a uvolní se kolíky pro další pokračování v řadě. Takto můžete tkát i velmi dlouhý výrobek. Omezuje vás pouze délka natažených osnov a klubíčko materiálu, které máte k dispozici na oplet. Ten však na sebe můžete plynule navázat přišitím. Tímto způsobem se dá různě střídat materiál, nebo barevnost.

 


Po posunu opletu po osnovách se na stavu uvolnil prostor a můžete opět pokračovat ve tkaní přesně tam, kde jsme skončili. V této fázi se dá oplet případně ustřihnout a našít na něj například jinak barevnou látku pro barevný efekt. Můžete si samozřejmě látky našít k sobě předem, avšak takto si uhlídáte pravidelný konec jedné a začátek druhé barvy od kraje.

 


Konec opletu můžete opět nechat delší asi o 10 cm za poslední kolík a zpětně pod posledním pruhem jet za jeden, dva kolíky. Tím se konec zachytí. Pro pevnější uchycení je možné začátek i konec opletu lehce přišít z předchozí řadě. Osnovy z kolíků opatrně odstřihněte tak, aby se oplet nevypletl, a opět zauzlujte stejným způsobem, jako na začátku, tedy první tři a poslední tři konce provázků k sobě a ostatní po dvojicích – vždy jeden z jednoho kolíku a druhý ze sousedního. Pokud byste svázali k sobě konce provázků od jednoho kolíku, oplet by po osnově sjel. Nyní můžete provázky osnov ustřihnout hned za sukem, anebo nechat volně jako třásně.


Vyrobte si kolíkový stav sami

Stačí šikovné ruce, kus dřeva, vrtáky a pár dřívek na kolíky. Na podstavec postačí kousek dřeva o délce přibližně 60 cm. Velikost se dá přizpůsobit vašim požadavkům, ale z většího můžete ubrat kolíky a používat jich méně, z malého však větší neuděláte. Na tuto délku bude potřeba zhruba 30 kolíků o průměru asi 8 mm a délce 18 cm.

Do podstavce navrtejte vrtákem na dřevo díry o stejném průměru, jakého jsou kolíky. Díry vrtejte ve stejných odstupech po zhruba 1–1,5 cm. Nevrtejte dřevem skrz. Kolíky vsuňte do děr a tužkou si naznačte na kolíku asi 3–5 mm nad podstavcem, kde poté tenkým vrtákem vyvrtáte dírky široké asi 3 mm. Pro snadnější práci a orientaci ve tkaní můžete kolíky natřít na přeskáčku kontrastními barvami. A teď hurá na váš první výrobek!

 


Text a foto: HapAteliér Brno

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek