Osázený nábytek

Rádi překvapujete své blízké realizací neotřelých nápadů a těší vás práce na zahradě? Právě pro vás máme tip, jak vyzkoušet něco nového a pobavit výsledkem sebe i okolí.

Zkuste osázet třeba nábytek! Pokud máte zálibu v oživování starých předmětů, můžete udělat truhlík či květinovou stěnu z vyřazené kredence, skříně, komody, truhly nebo i z kufru či židle. Obvykle bude stačit ověřit stabilitu a nosnost nábytku, případně ho natřít, aby nepůsobil příliš omšele. Při natírání použijte matné barvy v tlumenějších pastelových odstínech přírodních tónů, které nepřehluší krásu květů na pěstovaných rostlinách. Dobře bude vypadat například šedá, šedozelená, modrozelená, okrová, ale i patinovaná bílá.

Vysunuté šuplíky

Zajímavé využití nabízejí skříňky a komody se šuplíky. Ty můžeme částečně či úplně vysunout a naplnit je květináčky. Zeminu můžeme nasypat i rovnou do šuplete a pak jej osázet. Aby dřevěné dno šuplíku netrpělo vlhkostí ze zálivky, vyložíme vnitřek zásuvného dílu pevnou fólií. Při osazování věnujte pozornost výběru rostlin. Kromě osvědčených nenáročných pelargónií a petúnií můžeme vysadit i rostliny s převislými listy či dlouhými šlahouny, například kapradiny, břečťan, drchničku, dvouzubec, ostruhatku, hrachor, lobelku. Vyniknou zvláště na vyšším nábytku, na němž umí překlenout i několik pater polic nebo velká dvířka. Čím víc se nám podaří nábytek osázet, tím lépe bude vypadat.

Truhlíky ve stolu

Neokoukaným nápadem je umístění rostlin přímo uprostřed stolu. K realizaci je potřeba především dost velký stůl, aby i po vyříznutí otvoru pro truhlík zůstalo dost místa pro stolničení. Stůl by měl být také stále dost pevný, aby truhlík se zeminou a květinami unesl. A jaké rostliny do stolu zasadit? Rozhodně ne příliš vysoké a s velkými kořeny. Mohou to být třeba jen nízké sukulenty. Z ostatních rostlin můžeme doporučit ty, které se hodí na vaření či dochucení salátů, to znamená rukolu, polníček, petrželku a další bylinky a pak také rostlinky s jedlými květy, jako jsou lichořeřišnice, měsíček a macešky. Můžeme je otrhávat a hned hodovat.


Tipy

Budete sázet do nábytku ze dřeva? Před naplněním zeminou všechna dna vyložte fólií, která dřevo ochrání před vlhkostí.
Počítejte s tím, že slunce, vítr, déšť, sníh a mráz udělají své a nábytek se pod širým nebem časem rozpadne. Chcete-li, aby vydržel co nejdéle, postavte ho pod střechu nebo jej na chráněné místo doneste aspoň na zimu.
Aby osázený nábytek nepůsobil ošuntěle, snažte se každý rok o obnovu nátěru.

 


Text: lzic; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek