Palačinky naslano

Jemné palačinky si většinou spojujeme se sladkou ovocnou či tvarohovou náplní. Co si je tentokrát připravit naslano, třeba s čerstvým jarním špenátem?

Základní těsto na palačinky

Budete potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml vody
  • 3 vejce
  • 1 špetku soli
  • přepuštěné máslo na smažení

Všechny ingredience dejte do mísy a důkladně promíchejte, až vznikne řidší těsto. Nechte ho 30 minut odstát a poté na dobře rozehřáté pánvi (se silným dnem) potřené přepuštěným máslem smažte tenké palačinky.


Palačinky se špenátem a houbami

Budete potřebovat

  • 12 čerstvě usmažených palačinek
  • 500 g pevnějších hub (například žampionů, lišek nebo hříbků)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g plocholisté petržele
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 150 g čerstvého sýra (například Lučiny)
  • 500 g nastrouhané mozzarelly

Připravte si 12 palačinek. Troubu předehřejte na 175 °C. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Olej rozpalte na pánvi a houby na něm asi 10 minut opékejte. Přidejte nasekanou petržel, tymián, prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete a krátce, asi jednu minutu, ještě opékejte. Poté stáhněte plamen na polovinu, přidejte špenát a dvě minuty duste. Nakonec vmíchejte čerstvý sýr. Každou palačinku potřete náplní, posypte mozzarellou, sbalte a naskládejte do pekáčku. V předehřáté troubě nechte 15 minut prohřát. Podávejte teplé.


Palačinky se špenátem a ricottou

Budete potřebovat

  • 12 palačinek
  • 600 g čerstvého špenátu
  • 20 g másla
  • 250 g sýra ricotta
  • 120 g mascarpone
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
Připravte si 12 palačinek. Špenát spařte a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a na mírném ohni špenát osmažte. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nechte vychladnout. Mezitím si smíchejte ricottu, mascarpone, sůl a parmazán. Přidejte špenát a promíchejte. Usmažené palačinky naplňte špenátovou náplní a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek