Zdravé jarní saláty

Dopřejte si jarní porci vitaminů v podobě chutného salátu z čerstvé zeleniny. Zkuste do něj přidat třeba sladký hrášek, lahodnou brokolici a pikantní šťavnaté ředkvičky.


Brokolicový salát s ředkvičkami a jogurtovou zálivkou

Budete potřebovat

  • 1 brokolici
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g rukoly
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

postup

Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál můžete také použít – oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Připravenou brokolici dejte na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce povařte v páře – stačí 7–10 minut. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Brokolici, ředkvičky a cibulku dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly. Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami – například koprem, mátou, bazalkou a podobně. Salát promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.


Salát se zeleným hráškem, uzeným lososem a špenátem

Budete potřebovat

  • 300 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup

Hrášek krátce (asi 2 minuty) povařte v osolené vodě. Uzeného lososa natrhejte na kousky, ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky. Povařený hrášek, nakrájené ředkvičky a opláchnutý baby špenát dejte do mísy a přidejte kousky lososa. Limetkovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a přidejte k salátu. Podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat.


Svěží salát s cukrovým hráškem a vejci

Budete potřebovat

  • 150 g mladých salátových lístků
  • 150 g cukrového hrášku
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurku
  • 4 vejce
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a překrojte na čtvrtiny. Ředkvičky a okurku omyjte a nakrájejte na tenké plátky, pažitku nasekejte nadrobno. Do mísy dejte omyté salátové lístky, přidejte opláchnutý cukrový hrášek, okurku, ředkvičky a nasekanou pažitku. Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou a přilijte k salátu. Osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte na talíře a na každou porci přidejte dílky vařeného vejce.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek