Propojujeme českou invenci a indickou zručnost

Výtvarníci Anvita Jain a Kryštof Kříž ve svém pražském designovém studiu nabízejí výrobky, které vznikají většinou v Indii, odkud Anvita pochází. Některé techniky se totiž prý jinde na světě dělat nedají.

„V Indii je dlouhá umělecká tradice. A my na ni moc rádi navazujeme. I proto jsme se před třemi lety rozhodli studio Jain and Kříž otevřít a začít podnikat. S našimi spolupracovníky v Indii komunikujeme i na dálku, ale tak dvakrát do roka tam také jezdíme,“ vypráví mi Anvita, která oceňuje, že zároveň mohou s manželem navštívit její rodnou zemi, setkat se s rodinou a přáteli. Že jsou tamní lidé velmi zruční, potvrzuje i Kryštof. „V Indii necháváme vyrábět například ručně tkané koberce – ani nevím, jestli by to u nás někdo uměl. Také digitální tisk na látky je jednodušší dělat tam. Když chceme využít techniku dřevotisku, také se obracíme na indické výrobce, to je ostatně technika, která přímo z Indie pochází,“ popisuje Kryštof a ukazuje mi velké dřevěné raznice. Na jedné z nich je koník s reproduktory. „To je rádiokoník,“ usmívá se. Opodál je položený přehoz se stejným motivem. „Ten jsme navrhli tak, že na něj výrobci museli použít více raznic. Každou z nich potřeli jinou barvou a vznikla tahle zajímavá látka,“ popisuje. Dřevěné raznice z palisandru s nejrůznějšími motivy v designovém studiu také prodávají. O výrobek z Indie je poměrně velký zájem. „Nedávno tu byla paní, která s nimi tiskne na keramiku. Když se s raznicemi tiskne na látku, musí se potisk jen zažehlit a je hotovo,“ popisuje designér.

Potisk na přehozu vznikl s pomocí dřevěných raznic

U nás se šije

Mnohé výrobky vznikají ale také v Česku. Jde hlavně o originální oblečení. Anvita a Kryštof rádi spolupracují s českými módními návrháři. Když se šijí šaty, je podle nich rozhodně lepší být u toho. A protože mají od zákazníků na všemožné šaty, košile nebo župany pozitivní ohlasy, rádi by se právě na tento sortiment v budoucnu více zaměřili. „Chtěli bychom víc dělat letní oblečení, o které je velký zájem, ale nebráníme se ani celým kolekcím,“ plánuje Kryštof. Napadá mě, jestli si tu lidé mohou nechat ušít také něco na míru. „Ano, i to je možné, máme švadleny a krejčí přímo tady v Dejvicích,“ shodují se designéři. Jak při výrobě oblečení, tak dalších textilních produktů, se manželé snaží pracovat výhradně s přírodními materiály, s bavlnou, vlnou nebo lnem. „Chceme, aby šlo v co největší možné míře o ruční práci. Výrobky pak mají delší životnost, jsou unikátní a je na nich znát preciznost. Například když vyrobíte župan z ručně tkané bavlny, má úplně jinou kvalitu než ten, který se vyrábí z bavlny vyráběné na stroji. Velmi dobře absorbuje vlhko, je velice příjemný na tělo, není cítit a rychle schne,“ popisuje Anvita. V Praze vzniká i krásné povlečení nebo závěsy, do interiéru je opět možné vše připravit na míru a pro spokojenost zákazníků, kteří se k nám často vracejí.

Povlečení a závěsy tu vyrábějí i na přání

Jako doma

Stojíme v prostorách, kde původně sídlilo vetešnictví. Anvita a Kryštof prostor sami před třemi lety během tří a půl měsíců kompletně, ale citlivě zrekonstruovali. A sami se na přestavbě podíleli. Kdo sem přijde, musí se cítit dobře, vlastně skoro jako doma. Visí tu závěsy, na ramínku jsou originální šaty, v policích složené přikrývky, na zdech originální autorské fotografie a kresby. Kryštof otevírá starobylou skříň a vytahuje z ní návrhy koberců. Jsou jednobarevné, s jednoduchým vzorem, který vznikl na základě kresby Kryštofa. „Na finální podobě ještě pracujeme. Každý rok se zúčastňujeme veletrhů v Paříži, kde nás oslovují odběratelé. Díky tomu se nám daří prodávat také ve Francii nebo v Belgii. Je to ruční práce, každý kus je originál,“ vypráví Kryštof.

Polštářek v podobě takzvaného rádiokoníka

Jeden motiv, více užití

Na mnoha výrobcích je Anvitou vytvořený motiv veselých obličejů. „Využila jsem tvar, který původně pochází z Persie. Hodně se používá třeba na zábradlí, kobercích, závěsech a podobně,“ vypráví autorka návrhu, který teď designéři rozpracovávají dál a používají jej na nejrůznějších výrobcích – od ručně tkaných polštářů přes stínidla na lampy až po podložky pod hrnek nebo pohlednice. „Nejdřív Anvita motiv kreslila rukou – nekonečnou množinu legračních obličejů, jakoby karikatur. Postprodukce pak probíhala v počítači pro potřeby digitálního tisku, ale třeba na polštářích je motiv ručně vyšívaný. „S tím ještě nejsem spokojená. Ten obličej má být veselý, a tady vyšel smutně,“ zaměřuje se Anvita na detail a prozrazuje tím, jak moc záleží partnerům na dobře odvedené práci.

Textil zdobí originální motivy

Mix kultur

Na většině návrhů pracují Anvita a Kryštof společně. Občas se proto do jejich tvorby vmísí indické rysy, občas české. Právě odlišnost kultur je pro ně důležitou inspirací. „Někdy je těžké říct, kde končí Indie a začíná Evropa. Jsme s Kryštofem takové zmixované identity, a tak je naše práce mixem kultur také. Pro mě je zajímavější žít v rozličných kulturách, než se někde narodit a tam po celý život zůstat. Ta nestálost je zábavnější,“ líčí Anvita, z jejíchž úst tu a tam zaznívá i čeština. „Tomu nejpodstatnějšímu v češtině rozumím a zvládám i jednoduchou konverzaci. Ale je těžké mluvit gramaticky správně. Toho jsem ještě nedosáhla,“ usmívá se sympatická tmavovláska, která i do budoucna plánuje s manželem a synem zůstat v Praze. Mám to tu stále raději. Stále více si zvykám na zdejší kulturu, učím se jazyk, takže se cítím příjemněji. Všechno je pro mě jednodušší,“ těší Anvitu.

V pražském studiu si můžete vybrat z oděvů, přikrývek, polštářů a dalších kousků

Životní peripetie

Anvita a Kryštof se poprvé potkali před 13 lety při studiích na umělecké škole v Birminghamu. Za svůj vztah ale museli kvůli odlišným kulturám bojovat. „Chtěli jsme být spolu, ale bylo to složité. Po studiích jsem se vrátila zpět do Dillí. Kryštof žil v Londýně, teprve později se vrátil do Prahy. Velmi dlouho jsme se neviděli a moji rodiče se dokonce podle indických zvyklostí pokusili sjednat mi předem domluvený sňatek. Nakonec se ale vše v dobré obrátilo. Rodiče se s Kryštofem smířili a naši svatbu akceptovali. Dnes jsou spokojení, často sem jezdí a velmi nás podporují,“ popisuje nelehké životní peripetie Anvita. Teď se tak mladí manželé soustředí na to, aby se jim dobře vedlo i v podnikání. „Důležité pro nás je prodávat nejen u nás, ale i v zahraničí. U nás se dají naše výrobky sehnat i v obchodě Czech Labels v Centru Chodov a naše zboží nabízejí také další čtyři obchody v Praze,“ vyjmenovává Kryštof. I když mají také e-shop, zjistili, že právě při jejich práci je nesmírně důležitý přímý kontakt se zákazníkem. „Člověk si může například látku osahat a sám si řekne, co z naší produkce by mu nejvíc vyhovovalo,“ uzavírá Kryštof Kříž. Toužíte-li po něčem originálním, můžete tak učinit i vy, třeba právě tady, v pražských Dejvicích.

Některé výrobky vznikají přímo v Indii pod rukama tamních zkušených tiskařů


Jain and Kříž
Kyjevská 4, 160 00 Praha 6
Telefon: +420 777 822 773
E-mail: sales@jainandkriz.com
Web: www.jainandkriz.com


Text: Andrea Skalická; foto: archiv designového studia Jain and Kříž

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek