Jak využít dýně

Dýně jsou nejen základem mnoha chutných pokrmů, ale slouží i jako pěkná dekorace. Víte, kolik druhů dýní lze pěstovat a na co všechno se hodí?

Existují doslova desítky odrůd dýní. Spousta z nich je snadno dostupných a každá se hodí na něco trochu jiného. Pro základní orientaci stačí rozdělení na druhy, které se dají skladovat, dokonce i dlouhodobě, a ty ostatní, zvané zeleninové.

Patří sem i cukety

Mezi zeleninové dýně určené pro přímou spotřebu patří například oblíbené a hojně pěstované cukety (Cucurbita pepo – tykev obecná) a patisony nebo takzvaná dýně špagetová. K výhodám těchto odrůd patří rychlý růst a velké množství plodů, které se sklízejí postupně po řadu týdnů. Většina zeleninových odrůd roste pomalu a ve tvaru keříku, proto se vejdou i na menší záhon. Jejich velmi důležitou vlastností je také rychlé dozrávání, proto se dají pěstovat i ve vyšších a chladnějších polohách, kde by jiný typ dýní a celkově zeleniny nevyzrál do požadované kvality.

Pro konzervování

Jestliže si chcete chuť této zeleniny dopřávat po celou zimu i déle, zasaďte si na zahradu žlutomasé dýně, na výběr máte velkoplodé (Cucurbita maxima), muškátové (Cucurbita moschata) a známou hokkaido (Cucurbita maxima Duch.).

Do této skupiny se řadí i tykev olejná (Cucurbita pepo var. oleifera) pro produkci semen. Jednotlivé druhy se od sebe liší především velikostí a také vybarvením pokožky plodů, která bývá nejčastěji oranžová, ale narazit můžete i na modravě zelené, pruhované, cihlové, na povrchu lze najít i výrůstky a například tykve muškátové jsou pokryté voskovou vrstvičku, díky níž je lze skladovat opravdu dlouhou dobu. Chuť dužniny těchto odrůd je zpravidla máslová, výrazná, struktura bývá pevná či zrnitá. Tyto dýně potřebují pro svoje pěstování dost místa, zpravidla rostou jako liány. Náročné jsou (jako všechny plodové druhy zeleniny) nejen na kvalitu půdy, ale rovněž na dostatek slunce a tepla. Sklízejí se až pozdě na podzim, kdy je stopka zaschlá a listy suché. Pouze plně vyzrálé plody se dají skladovat prakticky až do konce jara. Máte-li zahradu v místech, kde podzim a zima přicházejí brzy, pěstujte hlavně menší druhy typu hokkaido, které přece jen nepotřebují pro dozrání tolik času.

Koukejte jim na stopku

Nevíte, kterou dýni je nutné spotřebovat okamžitě, a která vydrží až do jara? Zde je jednoduchý trik, jak od sebe poznat plody zeleninové a ostatní. Ačkoli zralé dýně vypadají dost podobně, existuje jednoduchý ukazatel, který nám napoví, kam je zařadit – tím je stopka.

  • Dýně zeleninové (tedy cukety a patisony), určené k rychlé spotřebě, mají stopku vždy hranatou, s žebry.
  • Dýně muškátové ji mají u plodu ztlustlou a rozšířenou.
  • Dýně velkoplodé poznáte podle stopky válcového tvaru, na povrchu zpravidla s korkovým síťováním.

Jak na správné skladování?

Zásady skladování dýní jsou velmi podobné jako u ostatních druhů zeleniny. Tedy k dlouhodobému uchování se hodí jen ty nejlepší a plně vyzrálé kusy. Dále dodržujte

tato pravidla:

  • Před skladováním plody důkladně prohlédněte, neboť ta část dýně, která se dotýkala záhonu, bývá často poškozená.
  • Po sklizni je nechte ještě pár týdnů „dojít“, aby se jejich chuť plně rozvinula. Vždy se skladují se stopkou, drobnější druhy můžete vrstvit i na sebe.
  • Plody nepokládejte přímo na studenou podlahu, mohou se odspodu rosit a později začít zahnívat.
  • Uložte je nejlépe na vrstvu slámy, stačí ale i suché listí nebo karton.
  • Dýně nemají ve sklepě rády vysokou vlhkost vzduchu, neskladujte je tedy společně s bramborami. Ale vyhovují jim například chladné půdy.
  • Místo napojení stopky na plod občas zkontrolujte, právě odtud se dýně často začínají kazit.

 


Text: red; foto: Shutterstoc

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek