Jemné kedlubny

Mladé kedlubny jsou vynikající syrové, ale co když jich máte velkou úrodu? Využijte je i při přípravě teplých pokrmů. Pochutnají si na nich i velmi mlsné jazýčky.

 

Kedlubnovo-cuketové placičky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 1 cuketa
  • 1 kedlubna
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

 

1 Kedlubnu a cuketu nastrouhejte nahrubo. Dejte do mísy, přidejte mléko, dva žloutky, mouku, sůl a pepř a promíchejte. Nakonec vmíchejte sníh z vyšlehaných bílků.

2 Na oleji smažte z obou stran malé placičky, velké asi jako lívance.

 

 

 

Kedlubnový salát s jogurtem

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 2

  • 2 kedlubny
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bílý jogurt
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • cibulková nať na posypání

 

1 Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (nebo nudličky). Nakrájejte jarní cibulku, utřete česnek. Smíchejte vše dohromady, přidejte jogurt, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.

2 Promíchejte a hned podávejte. Před servírováním posypte zelenou natí z cibulky, nakrájenou na kroužky.

 

 

 

 

Květákovo-kedlubnový krém

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 6

  • 1/2 hlávky květáku
  • 1 velká kedlubna
  • 1,25 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • cibulová nať
  • čerstvá pažitka
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl

 

1 Květák a kedlubnu nakrájejte na malé kousky a asi 10 minut povařte v zeleninovém vývaru. 2 Rozmixujte ji na hladký krém, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte polévku smetanou. Podávejte ji posypanou nasekanou pažitkou.

 

 

 

Kedlubnový salát s okurkou

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 2

  • 2 mladé kedlubny
  • 1 salátová okurka
  • 1 malá cibulka
  • malý kousek křenu
  • ocet
  • olej
  • sůl
  • sekaný kopr

 

1 Kedlubny oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, najemno strouhaný křen a nasekanou cibulku.

2 Zalijte zálivkou z oleje, octa a soli. Přidejte nasekaný kopr, promíchejte a před podáváním nechte chvíli odležet v lednici.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek