Krása smaltovaného nádobí

Smaltované hrnce a rendlíky, které mnozí z nás pamatují z let dávno minulých, vyvolávají řadu milých vzpomínek. A mnoho hospodyněk na ně nedá dopustit dodnes.

Technologii smaltování lidstvo zná už od starověku, kdy se rozšířila ze zemí Dálného východu. S její pomocí se zdobily především šperky. Jako povrchová úprava kovů pro běžnou potřebu se ale začala používat až na konci 19. století. Nejdříve se jí opatřovaly nádoby na vodu, později i kbelíky, vany a kuchyňské nádobí a náčiní. Díky smaltovanému povrchu nádoby odolávaly rzi. Oproti dříve používaným keramickým hrncům byly lehké a praktické, a tak jejich obliba rychle rostla.

 

Co je vlastně smalt?

Hladký smaltovaný povrch se vytváří nanášením skloviny v podobě prášku nebo v tekuté formě, která se následně vypálí při teplotě dosahující až 950 °C. Tím se křemičitý prášek roztaví a na kovovém povrchu vytvoří hladkou odolnou vrstvu, jejíž vlastnosti se podobají sklu. Smalt může mít spoustu odstínů a na jeho povrch lze nanášet různé vzory či barevné kombinace. Toho výrobci rádi využívají a vznikají opravdu krásné kousky. Staré smaltované nádobí v modré barvě se dokonce stalo žádaným sběratelským artiklem a zdobí interiér nejedné chalupy jako připomínka idylických starých časů.

Při výběru nádobí je důležitým parametrem i síla plechu, ze kterého je vyrobeno (Sfinx)

 

Tradiční výbava

Smaltované nádobí po dlouhou dobu kralovalo kuchyním našich babiček a maminek, v mnohých domácnostech se používá dodnes. Dobré jméno si vysloužilo hlavně pro svou odolnost, snadnou údržbu a zdravotní nezávadnost. Jeho vlastnosti jsou prověřeny dlouhými léty a nese v sobě i hodnotu našich tradic.

Smalt se pyšní spojením krásy a odolnosti (Sfinx)

 

Dlouhá životnost

Smalt toho vydrží hodně. Snese vysoké teploty i působení kyselin. Jediným slabým místem je jeho křehkost, takže se při neopatrném zacházení povrch může odštípnout nebo prasknout. Na jeho čištění bychom neměli používat ani agresivní čisticí prostředky s abrazivní složkou, které by postupně mohly vést ke ztrátě lesku a zdrsnění povrchu nádobí.

Hlavní výhodou smaltovaného nádobí je dlouholetá životnost (Sfinx)

 

 

Lívanečník by na chalupě neměl chybět (Český smalt)

 

 

Pastelové barvy se hodí do romantické venkovské kuchyně (Vše na vaření)

 

 

Kromě barvy mohou smalt zdobit i rozmanité dekory (Sfinx)

 

 

Poctivá litinová forma na bábovku se dědí z generace na generaci (Český smalt)

 

 

Třešňově červená konvička zazáří v kuchyni jako šperk (Le Creuset)

 

 

Smaltované nádobí lze používat na elektrickém, indukčním i plynovém sporáku (Sfinx)

 

 

ceskysmalt.cz, lecreuset.cz, smaltovane-nadobi-sfinx.cz, vsenavareni.cz

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek