Zdravé pomazánky

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře.

Vajíčková pomazánka

Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 4

  • 3 vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce měkkého tvarohu
  • čerstvá pažitka
  • sůl, pepř

 

1 Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, rozkrojte napůl, žloutky vyndejte do mísy a bílky nastrouhejte na jemném struhadle. Žloutky utřete s máslem a hořčicí, osolte a opepřete a promíchejte.

2 Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem, posypanou nasekanou zelenou pažitkou.

 

 

Hrášková pomazánka

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6

  • 100 g čerstvého hrášku
  • 250 g krémového sýra
  • 50 g parmazánu
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř

 

1 Hrášek rozmixujte s krémovým sýrem, bazalkovými lístky a strouhaným parmazánem. Pomazánku podle chuti dosolte a opepřete.

2 Výborně chutná na tmavém celozrnném pečivu nebo na opečené bagetce.

 

 

Pomazánka se sýrem cottage

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 250 g sýra cottage
  • špetka strouhané citronové kůry
  • špetka římského kmínu
  • jarní cibulka
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce tvarohu
  • sůl, pepř

 

1 Římský kmín nasucho opražte na pánvi a pak ho rozdrťte v hmoždíři. Cottage sýr dejte do misky, přidejte tvaroh a promíchejte. Okořeňte směs římským kmínem a citronovou kůrou a přidejte do ní nasekané bílé části jarní cibulky.

2 Pomazánku promíchejte, osolte a opepřete a podávejte na tmavém pečivu, posypanou nasekanou zelenou natí z jarní cibulky.

 

 

Pažitková pomazánka

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 50 g másla
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 cibule
  • pažitka
  • sůl, pepř

 

1 Změklé máslo prošlehejte s tvarohem a lžící majonézy. Cibuli a pažitku nakrájejte najemno a vmíchejte do tvarohové směsi.

2 Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte na čerstvém pečivu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek