Pečené ozdoby a mini chaloupky

Máte chuť napéct si jedlé dekorace na stůl, které si pak můžete rovnou zakousnout k odpolední kávě? Upečte si třeba mini chaloupky, perníkový les nebo jedlé ozdobičky.

Sušenkové těsto

  • 2 žloutky
  • 170 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 300 g másla

Žloutky utřete s cukrem, přidejte mouku a pokrájené studené máslo a vypracujte těsto. Před válením ho nechte aspoň hodinu v lednici odpočinout.

 

 

 

Mini chaloupky

Upečte si je z perníkového těsta (recept zde) nebo z těsta na sušenky. Podle obrázku si vytvořte papírové šablonky a podle nich díly na chaloupky vykrájejte z rozváleného plátu těsta. Při slepování postupujte podobně, jako podle návodu v předchozím článku. Chaloupky slepujte a zdobte bílkovou polevou (recept rovněž zde). Chaloupkou si můžete ozdobit hrnek nebo si z nich můžete vystavět celou pohádkovou vesničku.

 

 

 

Perníkový les

Máte doma vykrajovátka ve tvaru stromečků a lesních zvířátek? Upečte si z perníku celý pohádkový les. Nezapomeňte si upéct i malé podstavce (například ve tvaru koleček), na které perníčky cukrovou nebo čokoládovou polevou přilepíte tak, aby stály. Můžete do něj umístit i perníkovou chaloupku nebo malé domečky. S pomocí sítka a moučkového cukru pak snadno celý les přikryjete sněhovou peřinkou.

 

 

 

Jedlé ozdobičky

Ze sušenkového nebo perníkového těsta si můžete napéct i hromadu jedlých ozdobiček. Abyste je mohli zavěsit na stromek nebo z nich vyrobit ozdobnou girlandu či řetěz, nezapomeňte do nich před upečením udělat jednu nebo dvě dírky.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek