
foto: Shutterstock
Sladké kuličky plné vitaminů
Pyré ze zeleného hrášku
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 600 g mladého zeleného hrášku
 - 500 ml zeleninového vývaru
 - 50 g másla
 - 20 g hladké mouky
 - sůl
 - 30 g cukru
 - zelená petrželka
 
1 Opláchnutý hrášek povařte nezakrytý ve vroucím vývaru, sceďte a nechte okapat. V hrnci rozpusťte máslo, vložte okapaný hrášek, zaprašte moukou, osolte, oslaďte, osmahněte, podlijte trochou vývaru a krátce zavařte.
2 Ponorným mixérem pak pyré lehce pomixujte a můžete jej podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.

foto: Shutterstock
Těstoviny s hráškem a kuřecím masem
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 400 g těstovin (např. tagliatelle)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 šalotky
 - 1 stroužek česneku
 - 2 kuřecí prsa
 - 250 g zeleného hrášku
 - troška hladké mouky
 - 125 ml smetany
 - sůl, pepř
 - parmazán k servírování
 
1 Těstoviny uvařte v osolené vodě. V pánvi na oleji krátce opečte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kousky nakrájené osolené a opepřené kuřecí maso, orestujte, vsypte zelený hrášek.
2 Když začne hrášek měknout, poprašte směs moukou, míchejte a po částech vlijte smetanu – vytvoří se jemná omáčka. Pokud je moc hustá, přilijte trochu vody. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte těstoviny a můžete podávat.

foto: Shutterstock
Rizoto s hráškem a bazalkou
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4
- 1 hrst čerstvé bazalky
 - 2 šálky zeleného hrášku
 - 1 šálek kulatozrnné rýže
 - 1 šálek bílého vína
 - 3–4 šálky vývaru
 - 1 šalotka
 - 1 stroužek česneku
 - 3 lžíce másla
 - 1/2 šálku strouhaného parmazánu
 - sůl, pepř
 
1 Zelený hrášek a část bazalky vložte na 3 minuty do vroucí vody, sceďte, přidejte lžíci másla, osolte, opepřete a rozmixujte na pyré. Vývar vlijte do hrnce, zahřejte a udržujte jej horký.
Máslo a olej rozehřejte ve velké pánvi, orestujte na něm šalotku a česnek, vmíchejte rýži, přilijte víno a nechte jej trochu odvařit. Přidejte šálek vývaru a nechte vařit, dokud se tekutina neabsorbuje.
2 Takto postupně přilévejte po šálcích vývar, dokud není rýže měkká. Vmíchejte hráškové pyré a část parmazánu, ochutnejte a podle potřeby přisolte. Podávejte posypané parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou.

foto: Shutterstock
Hráškovo-sýrová pomazánka
Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4
- 200 g zeleného hrášku + na nazdobení
 - 200 g sýra žervé
 - pažitka
 - máta
 - sůl
 - cukrový hrášek k podávání
 
1 Hrášek rozmixujte, přidejte nasekané bylinky a sýr žervé, promíchejte a podle chuti osolte.
2 Podávejte na plátku čerstvého pečiva, nazdobte čerstvým cukrovým hráškem a lístečkem máty.



