Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Sadbu si samozřejmě můžete vypěstovat doma ze semen, ale mnozí ji raději koupí – v zahradnictví, na trhu nebo v internetovém obchodě. Možností máte hodně.

 

Nákup v zahradnictví

V zahradnictvích, kde se o rostliny pečlivě starají, většinou nakoupíte dobře. Ale i zde se vyplatí podívat se sazenicím na kořeny – jejich stav je stejně důležitý jako vzhled nadzemní části rostliny. Stačí opatrně povytáhnout rostlinu z plastového květináče a zkontrolovat, jestli bal vyplňuje celý prostor a kořeny jsou vitální a dobře rozrostlé. Tak zároveň poznáte, zda nebyly teprve nedávno přesazené do větších květináčů. Mnohdy také stačí kouknout na drenážní otvory ve dně – pokud z nich vylézají bílé kořínky, vyplňují celý květináč, což je dobře.

I u kvetoucích balkónových rostlin je při nákupu důležitější stav kořenů, a také množství výhonů a poupat nežli již rozvité květy. Ty oceníte pouze tehdy, pokud nevíte, jak přesně daný druh a odrůda vypadá. K petúniím se vyplatí také přičichnout – většina krásných květů vůbec nevoní, ale existují mezi nimi aromatické výjimky, přičemž se o této vlastnosti v popisu odrůd málokdy dočtete. Kupříkladu levandule by však při jarním nákupu kvést rozhodně neměla, podobně jako ostatní bylinky a trvalky. Kvalitní sazenice trvalek a vytrvalých mrazuvzdorných bylinek pořídíte nejlépe přímo v trvalkových školkách.

 

Výběr přes e-shop

Mnohá zahradnictví nabízejí i nákup přes internetový obchod a zasílání sazenic poštou nebo kurýrní službou. Ušetříte si tak cestu, ale pokud nekupujete velké množství rostlin, kde bývá doprava zdarma, musíte si za ni připlatit. Sazenice dostanete dobře zabalené a přepravní společnosti je obvykle dopraví v pořádku, ale jistotu, jak s nimi bylo zacházeno, nemáte. Ze zahradnictví by je každopádně neměli odesílat ke konci týdne, aby o víkendu nečekaly v depu. Taková přestávka nevadí například u spících sazenic dřevin, pokud ovšem čekají v chladu. Ale již vegetujícím sazenicím zeleniny, trvalek i balkónovek by uškodit mohla.

Nejlepší výběr sazenic bývá ve specializovaných zahradnictvích. foto: Shutterstock

Nabídka na trhu

Kvalitní sazeničky za dobrou cenu lze koupit na trzích, zvláště pokud je prodávají sami pěstitelé. K nákupu zpravidla dostanete i dobrou radu ohledně další péče a pěstování. Trvalky a sazenice plodové zeleniny bývají stejně jako ty ze zahradnictví zapěstovány v plastových květináčích. Ovšem levnou sadbu zeleniny, jako jsou saláty nebo kedlubny, můžete koupit i bez nádob, tedy jakoby prostokořenné, ačkoli tento termín ve skutečnosti patří ovocným stromům. Pěstitelé sadbu přímo před vámi vyjmou ze sadbovače a kořenový bal, který si díky tomu můžete prohlédnout, dají třeba do novin. Výhodou je nízká cena, kladem i domácí původ sadby, která nikde zbytečně necestovala. Vysadit ji však musíte co nejdříve.

Otužilejší sazenice můžete vysadit na záhon už v dubnu. foto: Shutterstock

Supermarkety a hobby markety

Poměrně levné sazenice lze mnohdy koupit i v supermarketech, poblíž oddělení se zeleninou a ovocem. Prohlížejte je velmi pečlivě. Obvykle pochází z dovozu a mohly být vybuzeny z růstu a nakvétání intenzivními pěstitelskými postupy, které jejich zdraví a trvanlivosti neprospívají. Zátěží je také čekání v nevhodných podmínkách obchodu, kde bývá teplo a nedostatek světla, navíc mnohdy viditelně strádají i špatnou zálivkou a zacházením – obsluha regálů nemívá potřebné znalosti ani dostatek času na péči o ně. Dalším rizikem je případná nákaza chorobami, například virovými nebo bakterií xylella a škůdci, mezi něž se řadí třeba svilušky. Podobné riziko rostlinám hrozí i ve velkých hobby marketech.

foto: Shutterstock

Domácí sazenice

Pokud předpěstováváte vlastní sadbu, je v březnu čas přesadit rostliny, které již vytvořily více než dva pravé lístky, z výsevních misek nebo sadbovačů do samostatných květináčků vyplněných kvalitní zeminou, nejlépe dobře vyzrálým kompostem. Pokud ho vylehčíte například perlitem, rostliny budou snadněji vstřebávat vodu a také přesazování na konečném místo se zjednoduší. I nadále sazenice potřebují co nejvíce světla, teplota by měla být nižší nežli v době klíčení a růstu semenáčků.

V březnu si ještě můžete předpěstovat vlastní sadbu mnoha druhů zeleniny i květin – rajčata, okurky, cukety, dýně, letní saláty, brokolice, popínavé hrachory, povijnice, vilce, aksamitníky a další letničky. Ideální je výsev v teple domova, poté můžete sadbu přenést do skleníku, pařeniště nebo umístit na chladnější světlé místo.

Sazenice květin by neměly kvést, výjimkou jsou ty jarní. foto: Shutterstock

Čekání na jaro

Sazenice, které čekají na jarní výsadbu, udržujte raději při nižších teplotách – ideálně mezi deseti až šestnácti stupni – s dostatkem světla. Kombinace vyšší teploty a nedostatku slunce by vedla k jejich slábnutí, vytahování, snadno je také napadnou i škůdci a choroby. Pokud takové vhodné místo nemáte, nakupujte sazenice až v době, kdy je budete moci rovnou vysadit ven nebo umístit v nádobách na balkón. U petúnií, muškátů, bazalek, paprik či rajčat to bývá až v půli května. Ovšem salát, kedlubny, pór a další otužilejší zeleniny lze na záhony vysazovat už v průběhu března a dubna, v závislosti na počasí. Před slabšími mrazíky je ochrání netkaná textilie nebo fólie. Podobně trvalky včetně bylinek, a také ovocné i okrasné dřeviny lze vysazovat časně. Ideální je duben, ale začít můžete už v průběhu března, pokud to počasí umožní. Výjimečně lze sazenice koupit nikoli zapěstované v květináčích, ale vyryté přímo z pole, kam si pro ně musíte přijet – pak je třeba sázet ihned.

 


První jarní květy

Nákup již nakvetlých sazenic se vyplatí u brzkých jarních dvouletek, jako jsou macešky, pomněnky, primule a zahradní sedmikrásky. Můžete je ihned vysázet do venkovních nádob a ozdobit jimi zápraží, balkón, okenní parapet i zahradu. Skvěle také doplní jarní cibuloviny. Pokud hrozí silnější mrazy, překryjte je alespoň na noc netkanou bílou textilií nebo bublinkovou fólií.

Rozkvetlé jarní dvouletky můžete rovnou vysadit na záhon. foto: Shutterstock


Frigo sadba jahod

Na jaře lze zakoupit sazenice nejrůznějších odrůd jahodníků, které se liší typem sadby. I když sazenice v multipacích již nakvétají, velkou úrodu od nich letos čekat nelze, více plodů urodí až další sezonu. Lépe na tom bývá stále oblíbenější chlazená sadba – mladé jahodníky zahradníci vyryly na podzim a do jara je nechaly v chladících boxech, rostliny se tak nevyčerpávaly se růstem nadzemních částí. Uchovány byly pouze jejich kořeny a srdíčka. V této podobě je také koupíte, po výsadbě však rychle rostou a nasazují na květy. I u frigo sadby však platí, že největší úrody se dočkáte za rok. Čím dříve jahody zasadíte, tím lépe – před výsadbou je na hodinu namočte do vody.

Stav kořenového balu je stejně důležitý, jako stav nadzemní části. foto: Shutterstock


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek